Ενημερώσου και δήλωσε ότι συμφωνείς και εσύ με την επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και την υπόλοιπη κυβέρνηση

ΠΡΟΣ: Αξιότιμο Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα

 

ΚΟΙΝΟΠ.:

 • Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη
 • Υπουργό ΥΠΕΝ κ. Γιώργο Σταθάκη
 • Αναπλ. Υπουργό ΥΠΕΝ κ. Σωκράτη Φάμελλο
 • Υφυπουργό ΥΠΕΝ κ. Γιώργο Δημαρά
 • κ.κ. Βουλευτές
 • κ. Δημήτριο Αλεξόπουλο, Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ΥΠΕΝ
 • Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας
 • Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού A.E.

_/_/2018

Αρ. Πρωτ.: _

ΘΕΜΑ: Παραβίαση συμβάσεων του κράτους με τους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών στέγης, ΝΟΜΟΣ  4254, ΦΕΚ:85/ΤΕΥΧΟΣ Α/7–4–2014 που ισχύει και εφαρμόζεται μέχρι και σήμερα

 

Σημαντικότερα σημεία: 1) χιλιάδες νοικοκυριά υπέγραψαν με την πολιτεία συμβάσεις με εγγυημένες τιμές για την παραγωγή ρεύματος από τα μικρά φωτοβολταϊκά στέγης, ωστόσο οι συμβάσεις αυτές σύντομα παραβιάστηκαν και οι τιμές μειώθηκαν έως 40% από το Νόμο 4254 του 2014, 2) την αδικία προκάλεσε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και συνέχισε, αν και προεκλογικά διαφώνησε, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, 3) νοικοκυριά παγιδεύτηκαν στις συμβάσεις της ΔΕΗ και σήμερα πολλοί δυσκολεύονται να κάνουν απόσβεση ή άλλοι έχουν ακόμα και ζημία, ανάμεσά τους άνεργοι και δανειολήπτες, 4) χιλιάδες νοικοκυριά με Φ/Β στέγης βρίσκονται στα δικαστήρια εναντίον του κράτους.  

 

Αξιότιμε Πρωθυπουργέ κ. Αλέξη Τσίπρα 

Η κυβέρνησή σας αναφέρει ότι το πλεόνασμα του 2018 αναμένεται να ξεπεράσει το ποσό των 750.000.000 ευρώ και εξαγγείλατε από τη ΔΕΘ ότι θα κατανεμηθεί με δίκαιο τρόπο σε εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Με αυτούς που έχουν πέσει και οικονομικά θύματα από την κυβέρνηση, τι θα γίνει;;;

Ως αντιπολίτευση δεν ψηφίσατε το Νόμο 4254 του 2014, και πληθώρα κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ τον καταδίκασαν. Ωστόσο ως κυβέρνηση, εδώ και τέσσερα έτη τον διατηρήσατε, παρόλο που το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ αποκαταστάθηκε και μάλιστα πλέον εγκαθίστανται νέες ΑΠΕ (πάρκα φωτοβολταϊκών και ανεμογεννήτριες) από μεγαλοεπιχειρήσεις. Από την άλλη, όμως, τα μικρά φωτοβολταϊκά στέγης (Φ/Β στέγης) αποτέλεσαν οικονομικές παγίδες για χιλιάδες μικρομεσαία νοικοκυριά. Η ηγεσία του ΥΠΕΝ συνεχίζει να αδιαφορεί για τη μεγάλη κοινωνική ομάδα των 42.000 νοικοκυριών με Φ/Β στέγης. Συγκεκριμένα:

Α) Η ηγεσία του ΥΠΕΝ υποστηρίζει ότι η παραβίαση των συμβάσεων δικαιολογείται και οφείλεται στο υψηλό κόστος για το υποστηρικτικό σύστημα των ΑΠΕ και την οικονομική κρίση.

Το κράτος πρότεινε αυτές τις συμβάσεις στους πολίτες εν μέσω οικονομικής κρίσης και θα έπρεπε να τιμήσει την υπογραφή του σεβόμενο τους πολίτες του. Οι μηχανισμοί στήριξης για τα Φ/Β στις στέγες δεν περιελάμβαναν καμία αρχική επιδότηση ή απαλλαγή φόρου στην προμήθεια του ακριβού εξοπλισμού και της εγκατάστασης. Αντίθετα, οι ιδιοκτήτες επιβαρύνθηκαν με ένα παράβολο 1000-1300 ευρώ προς το κράτος, την υποχρεωτική αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα, και βεβαίως πολλά έξοδα για τις απαιτήσεις της ΔΕΗ, και άλλα έργα στις σκεπές των οικιών τους οι οποίες και δεσμεύτηκαν από τη Φ/Β εγκατάσταση για 25 έτη (ενοικίαση και πώληση της οικίας καθίστανται πρακτικά ανέφικτες). Το αρχικό κόστος ήταν υψηλό και κυμαίνονταν από 20-40.000 ευρώ. Ο μόνος μηχανισμός στήριξης είναι η «εγγυημένη τιμή» πώλησης που παραβιάστηκε μόλις ένα με τρία έτη μετά από την υπογραφή των συμβάσεων.

Ωστόσο ενοχοποιούν τα Φ/Β στις στέγες των μικρομεσαίων πολιτών για την επιβάρυνση του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ, απ’ όπου πληρώνονται όλες οι ΑΠΕ, ενώ βεβαίως δεν αναφέρεται ότι:

 • Ο Ειδικός Λογαριασμός για τις ΑΠΕ δεν διατίθεται αποκλειστικά για τις ΑΠΕ, όπως θα έπρεπε, αλλά πληρώνει και μεγάλες ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο (που δεν είναι ΑΠΕ).
 • Τα Φ/Β στέγης παράγουν μόλις το 5% της συνολικής ενέργειας των ΑΠΕ, επιπλέον αυτό το όφελος μοιράζεται σε πάνω από 42.000 νοικοκυριά, δηλαδή σε περισσότερους από 150.000 πολίτες, επιτελώντας έτσι και έναν κοινωνικό ρόλο.

Σύμφωνα με Μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με τίτλο: «Αποτίμηση της κοινωνικής ωφελιμότητας των οικιακών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στο πλαίσιο του ελληνικού μηχανισμού στήριξης των ΑΠΕ» με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δρ Δημήτριο Καλιαμπάκο: 1) οι αποδόσεις των Φ/Β στέγης με τις συμπεφωνημένες τιμές (αναγραφόμενες «εγγυημένες» τιμές πριν τη μείωση του 2014) ήταν εύλογες, με βάση το επενδυτικό κλίμα της περιόδου, και όχι υπερβολικές, 2) μετά τη μείωση της εγγυημένης τιμής τα οικονομικά αποτελέσματα πολλών Φ/Β στέγης πρακτικά μηδενίζονται ή ακόμη καθίστανται και ζημιογόνα για τα νοικοκυριά.

Δεν μπορεί ένα νοικοκυριό να δεσμεύει το σπίτι του για 25 έτη, να πληρώνει επιπλέον εργασίες, να διαμορφώνει το γύρω χώρο ώστε να μη σκιάζεται η εγκατάσταση, να τη συντηρεί από κινδύνους (άνεμο, πυρκαγιές, χαλάζι), να πληρώνει ασφάλεια και τελικά να αμείβεται με 4.673,1 ευρώ στα 25 έτη ή να ζημιώνεται από πάνω με -8.393,9 ευρώ.

Συνεχίζει η Μελέτη του ΕΜΠ: «Αν οι όροι αυτοί ήταν γνωστοί τη στιγμή που το νοικοκυριό αποφάσιζε, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα προχωρούσε στην εγκατάσταση αυτή. Η εκ των υστέρων αλλαγή των όρων πρακτικά «παγίδευσε» σε μια επένδυση νοικοκυριά, με την έννοια ότι δεν μπορούν να μεταβάλλουν την απόφασή τους με βάση τα νέα δεδομένα. Η αλλαγή των όρων αυτών, σε συνθήκες μάλιστα εκτεταμένης δανειοληψίας, μέσω της οποίας υλοποιήθηκε μεγάλος αριθμός των εγκαταστάσεων Φ/Β στέγης, οδηγεί σε επαχθή και δυσανάλογη ζημία τα νοικοκυριά αυτά».

 

Β) Η ηγεσία του ΥΠΕΝ αναφέρει για τη δίκαιη κατανομή των βαρών και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων…. και την ομογενοποίηση των αποδόσεων

Αντίθετα, πριν τη μείωση υποστήριζε ότι: «Τα οικιακά φωτοβολταϊκά, λόγω του κοινωνικού τους χαρακτήρα, ως ένα επιπλέον έσοδο στον οικογενειακό προϋπολογισμό, έχουν εξαιρεθεί τόσο από την αναστολή για νεοεισερχόμενες επενδύσεις όσο και από την εισφορά» (1, 2).

Η ηγεσία του ΥΠΕΝ σήμερα ξεχνά τον ειδικό αυτό χαρακτήρα. Έχει παγώσει το ειδικό πρόγραμμα των Φ/Β στέγης, κανένα πλέον δεν εγκαθίσταται σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες ΑΠΕ. Πού είναι ο εκδημοκρατισμός στην παραγωγή της ενέργειας;;; Πού είναι η ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον;;; Γιατί πλέον αυτή η αδιαφορία για τα πλεονεκτήματα των Φ/Β στέγης;

Η Μελέτη του ΕΜΠ αναφέρει ότι η αποτίμηση των θετικών εξωτερικοτήτων που παράγουν τα Φ/Β στέγης δίνει τη δυνατότητα να φανούν σημαντικές αδυναμίες του μηχανισμού στήριξης των ΑΠΕ. Ο μηχανισμός αυτός θα έπρεπε να παίρνει υπόψη του τα ειδικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη που δημιουργεί κάθε τεχνολογία ΑΠΕ, και τις δυσκολίες εγκατάστασης, ενώ αποδεικνύεται ότι δεν το κάνει. Ακατανόητο είναι επίσης το γεγονός πως, με το Νόμο 4254 σε ένα πάρκο των 500 KW που συνδέθηκε στις αρχές του 2012 η τιμή της KWh είναι 0,305€, ενώ ένα Φ/Β στέγης που συνδέθηκε την ίδια χρονιά η τιμή της KWh είναι 0,295 €! Επίσης, για αρκετά αγροτικά Φ/Β πάρκα των 100 KW που συνδέθηκαν το 2012-2013 η τιμή της KWh ανέρχεται στα 0,37€, ενώ στα μικρά Φ/Β στέγης η τιμή είναι μικρότερη και πέφτει στα 0,22€/KWh. Σημειώνεται ότι τα Φ/Β στέγης δεν δεσμεύουν και δεν υποβαθμίζουν περιβαλλοντικά γεωργικές και δασικές εκτάσεις, όπως επίσης ότι η κλίση και ο προσανατολισμός δεν είναι συνήθως άριστος όπως στα πάρκα.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μηνιαίου Δελτίου Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ του ΛΑΓΗΕ ΑΕ (http://www.lagie.gr/systima-eggyimenon-timon/ape-sithya/miniaia-deltia-eidikoy-logariasmoy-ape-sithya/) ότι ενώ η συνολική ισχύς των Φ/Β στέγης από το 2014 έως σήμερα παρέμεινε σταθερή, αντίθετα των μεγάλων Φ/Β πάρκων αυξήθηκε από 2076MW σε 2121MW, ιδίως το τελευταίο διάστημα. Παράλληλα, η Χρέωση Προμηθευτή αποκατάστησε το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ. Άρα, τα Φ/Β στέγης των χιλιάδων νοικοκυριών εγκαταλείφτηκαν, ενώ την ίδια ώρα δίνονται άδειες και χρηματοδοτείται η εγκατάσταση μεγάλων Φ/Β πάρκων και ανεμογεννητριών. Αυτό δηλώνει ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν στηρίζει τα Φ/Β στέγης που θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά και μικρο-εγκαταστάτες μηχανικούς.  

 

Γ) Η ηγεσία του ΥΠΕΝ αναφέρει ότι οι μεσοσταθμικές μειώσεις είναι μικρές για τα Φ/Β στέγης

Άστοχη προσέγγιση, το κάθε νοικοκυριό αποτελείται από πολίτες και δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σαν μέσοι όροι. Το ότι κάποια Φ/Β στέγης δεν υπέστησαν μείωση της εγγυημένης τιμής δεν απαλύνει το πρόβλημα των υπολοίπων ιδιοκτητών που υπέστησαν σοβαρές περικοπές. Περίπου μία στις πέντε εγκαταστάσεις έχει μείωση της τάξης του 40%! Μήπως όμως και αυτή η άδικη κατανομή της μείωσης ευελπιστεί να διασπάσει τους 42.000 ιδιοκτήτες με το να αφήνει και κάποιους ανεπηρέαστους και μετά τσουβάλιασμα με μέσους όρους;

Επιπρόσθετα, πάσχει ακόμα και το κριτήριο με το οποίο χωρίστηκαν τα Φ/Β στέγης σε τρίμηνα και έγιναν οι διάφορες μειώσεις. Η σύνδεση των Φ/Β στέγης (δηλ ημερομηνία που τέθηκαν σε λειτουργία) καθυστερούσε ένα με τρεις μήνες. Αποτέλεσμα ήταν ότι ιδιοκτήτες που εγκατέστησαν το Φ/Β την ίδια ημερομηνία να έχουν διαφορετική μείωση με υπαιτιότητα της ΔΕΗ. Συνεπώς, το να λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία σύνδεσης και όχι η ημερομηνία που δηλώθηκε ετοιμότητα από τον ιδιοκτήτη (υποβολή αίτησης ενεργοποίησης) αποτελεί σοβαρό ατόπημα.

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Παρακαλούμε για την παρέμβασή σας, διότι τα κοινωνικά προβλήματα που προκαλούνται είναι πολλά. Μερικοί ιδιοκτήτες πληρώνουν μέρος του δανείου του σπιτιού τους από τα έσοδα του Φ/Β στέγης. Άλλοι μάλιστα σύναψαν συμβάσεις με κατασκευαστικές εταιρίες όπου μέρος της αγοράς του σπιτιού αποπληρώνεται από το Φ/Β στέγης που παράλληλα τοποθετήθηκε.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Απέναντι σε αυτή την κατάφορη αδικία και παραβίαση συνταγματικών διατάξεων, όπως είναι: το Αρθρο 2: που αναφέρεται στο σεβασμό της πολιτείας προς τον πολίτη, επιζητούμε τη δίκαιη επίλυση του ζητήματος.

 

Με ιδιαίτερη τιμή
Το Διοικητικό Συμβούλιο ΠΑΣΥΦΩΣ
Και οι προσυπογράφοντες ιδιοκτήτες Φ/Β στέγης και πολίτες

 

 1. Εγκύκλιος 1078580/6637/491/B0014 (6-8-2009), “Φορολογική αντιμετώπιση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων μέχρι 10 kWp σε κτιριακές εγκαταστάσεις κατοικιών ή πολύ μικρών επιχειρήσεων: http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=Xwq0cFMWAzU%3d&tabid=541
 2. ΥΠΕΚΑ: Διευκρινίσεις για τα μέτρα στον κλάδο φωτοβολταϊκών: http://www.naftemporiki.gr/finance/story/359038/ypeka-dieukriniseis-gia-ta-metra-ston-klado-fotoboltaikon

 

Ονοματεπώνυμο: *
Επάγγελμα (προαιρετικό):

Συμφωνώ ότι στην Ελλάδα, στη χώρα του ήλιου, ο ήλιος θα πρέπει πρωτίστως να αξιοποιείται από τους Έλληνες μικρομεσαίους και πρωτίστως μέσω των Φ/Β στέγης.

Συμφωνώ με την επιστολή-διαμαρτυρία και επιθυμώ ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φ/Β Στέγης να τη στείλει στον Πρωθυπουργό με την κοινοποίηση του ονοματός μου.

 
 

    

Comments are closed.