Ενημερώσου και δήλωσε ότι συμφωνείς και εσύ με την επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και την υπόλοιπη κυβέρνηση

ΠΡΟΣ: Αξιότιμο Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη 

 

ΘΕΜΑ: Ανάπτυξη Φ/Β στέγης στην Ελλάδα και παραβίαση συμβάσεων του κράτους με τους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών στέγης, ΝΟΜΟΣ  4254, ΦΕΚ:85Α 7–4–2014.

 

Σημαντικότερα σημεία: 1) 42.000 νοικοκυριά υπέγραψαν με την πολιτεία συμβάσεις με εγγυημένες τιμές για την παραγωγή πράσινης ενέργειας από μικρά φωτοβολταϊκά στέγης, ωστόσο οι συμβάσεις αυτές σύντομα παραβιάστηκαν και οι τιμές μειώθηκαν έως 40%, 2) νοικοκυριά παγιδεύτηκαν στις συμβάσεις της ΔΕΗ και σήμερα πολλοί δυσκολεύονται να κάνουν απόσβεση ή άλλοι έχουν ακόμα και ζημία, 3) χιλιάδες νοικοκυριά με Φ/Β στέγης βρίσκονται σήμερα στα δικαστήρια, χωρίς και αυτά, να εκδίδουν απόφαση…, 4) τα Φ/Β στέγης αν και πλεονεκτούν έναντι των μεγάλων έργων ΑΠΕ στην ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας και στην προστασία του περιβάλλοντος, ελάχιστα εγκαθίστανται σήμερα λόγω των μη εύστοχων και ικανοποιητικών κινήτρων, 5) τα Φ/Β στέγης είναι ιδανικά για να συνδυαστεί η ενεργειακή με την κοινωνική πολιτική.

 

Αξιότιμε Πρωθυπουργέ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, 

Ο ΠΑΣΥΦΩΣ ιδρύθηκε το 2014 και είναι ο σύλλογος των περίπου 40.000 νοικοκυριών με Φ/Β στέγης, δηλ. εκπροσωπεί >120.000 πολίτες που ζουν κάτω από ένα οικιακό φωτοβολταϊκό εγκατεστημένο στη στέγη του σπιτιού τους.

Τα φωτοβολταϊκά στέγης δηλαδή οι μικρότερες εγκαταστάσεις ΑΠΕ που μπαίνουν στις στέγες των νοικοκυριών θα μπορούσαν να είναι πραγματική ευλογία για τα μικρά και μεσαία νοικοκυριά στη χώρα του ηλίου.

Τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας των φωτοβολταϊκών στέγης (Φ/Β στέγης) αφορούν, εν δυνάμει, όλους τους Έλληνες πολίτες. Όλα τα νοικοκυριά στην ηλιόλουστη πατρίδα μας την Ελλάδα, μπορούν εκτός από καταναλωτές να γίνουν και παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας.

ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΟ ΣΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

ΩΣΤΟΣΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΣΤΙΣ 100 ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΦΕΡΕΙ Φ/Β ΣΤΕΓΗΣ…. ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΟΠΟΥ Η ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ, ΑΡΑ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΩΣΤΑ.

Μια κιλοβατώρα (KWh) παραγόμενη από ένα Φ/Β στέγης εκτιμάται ότι έχει 30% μεγαλύτερη αξία από μια KWh παραγόμενη από μεγάλη επιχειρηματική ΑΠΕ. Καλιαμπάκος Δ. 2016. Αποτίμηση της κοινωνικής ωφελιμότητας των οικιακών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στο πλαίσιο του ελληνικού μηχανισμού στήριξης των ΑΠΕ. Ερευνητικό έργο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Στον κάτωθι πίνακα του ΕΣΕΚ φαίνεται το προβλεπόμενο κόστος/kW για την εγκατάσταση ανάλογης μονάδας πάρκου ή στέγης. Διαπιστώνεται ότι η αρχική επιβάρυνση για τις στέγες είναι σχεδόν διπλάσια. Άρα θα πρέπει να δίνονται ικανά κίνητρα λαμβάνοντας υπόψη συνολικά και ταυτόχρονα το ενεργειακό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό όφελος.

Στο πάνω μέρος των στηλών φαίνεται η σταθερά μικρή συμμετοχή των Φ/Β στέγης 352 MW https://www.dapeep.gr/energeia/ape-sithia/deltio-ape/

ΕΤΣΙ, ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΠΕ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΟΙΚΙΑΚΑ Φ/Β ΣΤΕΓΗΣ. Στη συνέχεια θα δούμε τι συμβαίνει και ποια είναι τα αίτια.

 

 

  1. ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

ΝΟΜΟΣ 4254/2014

Άδικες και τρομερές περικοπές με την παραβίαση συμβάσεων – χιλιάδες πολίτες έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.

Τον Απρίλιο του 2014 με το νόμο 4254/14 (Υπουργός Μανιάτης – Υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου, συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) παραβιάστηκαν οι συμβάσεις και μειώθηκαν οι τιμές αποζημίωσης έως και 40%!

Επί κυβερνήσεώς σας, οι κ.κ. Χατζηδάκης και Σκρέκας τροποποιούν το Ν.4254/2014 με το Ν.4685/2020 και έτσι σήμερα τα αγροτικά 100αρια, αλλά και κάποια επαγγελματικά 100αρια αμείβονται ανά παραγόμενη kWh περισσότερο από τα 10αρια των νοικοκυριών!!! Γιατί να ξεχαστούν τα Φ/Β στέγης, αυτά δεν αδικήθηκαν;;;

ΝΟΜΟΣ 4759/2020 – ΦΕΚ 245/Α/9-12-2020 (ΑΡΘΡΟ 157) ΞΕΧΕΙΛΙΖΕΙ ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ. Σύμφωνα με αυτόν, τα μικρά Φ/Β στέγης με ήδη 20-40% περικοπές από το 2014, επιβαρύνονται και με εισφορά 6%, οριζόντια, το ίδιο, όπως και οι μεγάλες επιχειρηματικές ΑΠΕ. Αναφερόμενη αιτία το Έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), αν και παράλληλα συνεχίζουν να εγκαθίστανται νέες μεγάλες επιχειρηματικές ΑΠΕ.

Σύμφωνα με Μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με τίτλο: «Αποτίμηση της κοινωνικής ωφελιμότητας των οικιακών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στο πλαίσιο του ελληνικού μηχανισμού στήριξης των ΑΠΕ» με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δρ Δημήτριο Καλιαμπάκο:

  • οι αποδόσεις των Φ/Β στέγης με τις συμπεφωνημένες τιμές (αναγραφόμενες «εγγυημένες» τιμές πριν τη μείωση του 2014) ήταν εύλογες, με βάση το επενδυτικό κλίμα της περιόδου, και όχι υπερβολικές,
  • μετά τη μείωση της εγγυημένης τιμής τα οικονομικά αποτελέσματα πολλών Φ/Β στέγης πρακτικά μηδενίζονται ή ακόμη καθίστανται και ζημιογόνα για τα νοικοκυριά.

Δεν μπορεί ένα νοικοκυριό να δεσμεύει το σπίτι του για 25 έτη, να πληρώνει επιπλέον εργασίες, να διαμορφώνει το γύρω χώρο ώστε να μη σκιάζεται η εγκατάσταση, να τη συντηρεί από κινδύνους (άνεμο, πυρκαγιές, χαλάζι), να πληρώνει ασφάλεια και τελικά να κερδίζει μόνο 4.673,1 ευρώ στα 25 έτη ή να ζημιώνεται από πάνω με -8.393,9 ευρώ. Υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΜΠ.

Συνεχίζει η Μελέτη του ΕΜΠ: «Αν οι όροι αυτοί ήταν γνωστοί τη στιγμή που το νοικοκυριό αποφάσιζε, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα προχωρούσε στην εγκατάσταση αυτή. Η εκ των υστέρων αλλαγή των όρων πρακτικά «παγίδευσε» σε μια επένδυση νοικοκυριά, με την έννοια ότι δεν μπορούν να μεταβάλλουν την απόφασή τους με βάση τα νέα δεδομένα. Η αλλαγή των όρων αυτών, σε συνθήκες μάλιστα εκτεταμένης δανειοληψίας, μέσω της οποίας υλοποιήθηκε μεγάλος αριθμός των εγκαταστάσεων Φ/Β στέγης, οδηγεί σε επαχθή και δυσανάλογη ζημία τα νοικοκυριά αυτά».

Η Μελέτη του ΕΜΠ αναφέρει ότι η αποτίμηση των θετικών εξωτερικοτήτων που παράγουν τα Φ/Β στέγης δίνει τη δυνατότητα να φανούν σημαντικές αδυναμίες του μηχανισμού στήριξης των ΑΠΕ. Ο μηχανισμός αυτός θα έπρεπε να παίρνει υπόψη του τα ειδικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη που δημιουργεί κάθε τεχνολογία ΑΠΕ, και τις δυσκολίες εγκατάστασης, ενώ αποδεικνύεται ότι δεν το κάνει.

 

  1. ΕΛΛΙΠΗ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΤΕΓΗΣ

Τρέχουν δύο προγράμματα τα οποία παρουσιάζονται στη συνέχεια:

 

Φ/Β στέγης ≤6kW Σταθερής Τιμής Αποζημίωσης

Υπουργική Απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/30971/1190/2020 – ΦΕΚ 1045/Β/26-3-2020

ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/121501/5015/17-12-2021
Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων μικρής ισχύος σε κατοικίες συνδεδεμένες με αντίστοιχη παροχή οικιακής χρήσης

(ΦΕΚ Β’ 6351/30-12-2021)

Στο πρόγραμμα αυτό (διάδοχος του Ειδικού Προγράμματος Στεγών 2009-2020), το Φ/Β στέγης είναι συνδεδεμένο με παροχή οικιακής χρήσης και ανήκει σε φυσικό πρόσωπο – όχι επιτηδευματία. Η τιμή αποζημίωσης είναι 8,7λεπτά/kwh, και μειώνεται η μέγιστη ισχύς τους σε ≤6kW και η διάρκεια στα 20 έτη (από ≤10kW  και 25 έτη που ήταν στο προγενέστερο αντίστοιχο πρόγραμμα).

ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣΤΑΤΟ ΠΩΣ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΥΜΦΟΡΟ

ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ (που και αυτό είναι συζητήσιμο διότι συνάμα είμαστε και καταναλωτές αγοράζοντας >25λεπτά/ kwh), αλλά γιατί να μειώσουν την ισχύ από τα 10kW στα 6kW – ενώ στα πάρκα την πενταπλασίασαν;;;

Γιατί να μειώσουν τη διάρκεια της σύμβασης από τα 25 στα 20 έτη;;;

Ο σύλλογός μας κατέθεσε εγκαίρως τις προτάσεις του στον Υπουργό κ Σκρέκα και με τη βοήθεια του καθηγητή κ. Βόκα για αύξηση της επιτρεπόμενης ισχύος σε ≤20kW, και αύξηση της διάρκειας της σύμβασης στα 30 έτη. Έτσι λόγω μεγέθους κλίμακας η απόσβεση συμβαίνει συντομότερα και δημιουργείται ένα εύλογο κέρδος.

Ωστόσο άλλα έπραξε ο κ. Σκρέκας και τα νέα Φ/Β στέγης των 6kW είναι λίγες δεκάδες μετά από ένα έτος εφαρμογής. Δηλαδή, όπως αναμένονταν μηδαμινό ενδιαφέρον.

 

Φ/Β στέγης στο πλαίσιο της Αυτοπαραγωγής με Ενεργειακό Συμψηφισμό

Όσον αφορά το πρόγραμμα της Αυτοπαραγωγής με Ενεργειακό Συμψηφισμό (Net Metering Υπουργική Απόφαση αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/15084/382, ΦΕΚ Β΄ 759/05.03.2019) η συμμετοχή είναι μικρή, διότι λίγα είναι τα νοικοκυριά που έχουν μεγάλη κατανάλωση >10.000kwh/έτος ώστε να υπάρχει ικανό όφελος. Επίσης την επιπλέον ενέργεια την παίρνει ο Προμηθευτής δωρεάν και μέχρι πρόσφατα δεν υπήρξε κάποια επιδότηση, σε αντίθεση με άλλα κράτη όπως η Κύπρος.

Ειδικότερα, για να συμβεί μεγάλη κατανάλωση συνδυάζεται το Φ/Β και με συσκευές κατανάλωσης, όπως αντλία θερμότητας, air-condition όπου το συνολικό κόστος Φ/Β και λοιπού εξοπλισμού θα ανέρθει για ένα μέσο νοικοκυριό σε >15.000ευρώ και έτσι η απόσβεση γίνεται >10-15έτη.

Επίσης ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται ο εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός, δηλαδή η αντιστοίχιση του Φ/Β στέγης με περισσότερους μετρητές κατανάλωσης-παροχής του ίδιου φυσικού προσώπου, ώστε να διευκολυνθεί η προώθηση του προγράμματος.

Επικροτούμε ωστόσο την επιδότηση των συστημάτων αυτών με προτεραιότητα πάντοτε στις κατοικίες.

 

Αξιότιμοι κ. Πρωθυπουργε, δηλώνουμε την απογοήτευσή και την αγανάκτησή μας.

 

Ζητάμε:

  • Δίκαιο εξορθολογισμό στην αποζημίωση των υφιστάμενων Φ/Β στέγης και τροποποίηση του κατάπτυστου μνημονιακού Ν.4254/2014, που εδώ και οκτώ έτη αδικεί κατάφορα μεγάλο μέρος των υφιστάμενων Φ/Β στέγης. Την αδικία αυτού του Νόμου την έχουν περιγράψει σε μελέτες τους δύο ακαδημαϊκοί (Καλιαμπάκος και Βόκας) και έχουμε άμεσα την πρότασή τους για εξορθολογισμό της απόδοσης (IRR).

 

  • Εάν θέλαμε να ενισχύσουμε τα νοικοκυριά που τόσο βάλλονται στις ημέρες μας θα έπρεπε ήδη να έχουν αναπτυχθεί και να εγκαθίστανται Φ/Β στέγης. Τα Φ/Β στέγης δίνουν αξία στις οικίες που σήμερα εγκαταλείπονται και ένα επιπλέον πολύτιμο βοήθημα στα ελληνικά νοικοκυριά. Ζητούμε για τα:
  • ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΙΜΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ (ΦΕΚ Β’ 6351/30-12-2021): αύξηση της διάρκειας της συμβάσεως στα 25 έτη τουλάχιστον και της ισχύος στα 20kW.
  • ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΜΕ ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ (ΦΕΚ Β΄ 759/05.03.2019): να επιτραπεί ο εικονικός συμψηφισμός στην επικράτεια, ώστε να τοποθετηθούν Φ/Β αυτοπαραγωγής σε όλες τις μονοκατοικίες και διπλοκατοικίες στην Ελλάδα. Έτσι θα λυθεί και το πρόβλημα της πολυκατοικίας όπου στις ταράτσες δεν υπάρχει χώρος για ανάπτυξη Φ/Β λόγω και των άναρχα τοποθετημένων ηλιακών θερμοσιφώνων. Μέσω του εικονικού συμψηφισμού στην επικράτεια τα διαμερίσματα μπορούν να έχουν ρεύμα ΑΠΕ από την απομακρυσμένη κατοικία στο χωριό.

Επίσης να υπάρχει αμοιβή της πλεονάζουσας πράσινης ενέργειας, διότι μετά από δέκα και 15 έτη μπορεί να μειωθούν οι καταναλώσεις στην κατοικία.

 

Σημειώνεται πως τα παραπάνω αιτήματά έχουν ήδη εφαρμοστεί για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, τίποτα απολύτως όμως για τα Φ/Β στέγης.

 

 

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Παρακαλούμε για την παρέμβασή σας, διότι τα κοινωνικά προβλήματα που προκαλούνται είναι πολλά. Μερικοί ιδιοκτήτες πληρώνουν μέρος του δανείου του σπιτιού τους από τα έσοδα του Φ/Β στέγης. Άλλοι μάλιστα σύναψαν συμβάσεις με κατασκευαστικές εταιρίες όπου μέρος της αγοράς του σπιτιού αποπληρώνεται από το Φ/Β στέγης που παράλληλα τοποθετήθηκε.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

επιζητούμε τη δίκαιη επίλυση του ζητήματος.

 

Με ιδιαίτερη τιμή

Το Διοικητικό Συμβούλιο ΠΑΣΥΦΩΣ

Και οι 15.279 προσυπογράφοντες ιδιοκτήτες Φ/Β στέγης και πολίτες

 

  1. Εγκύκλιος 1078580/6637/491/B0014 (6-8-2009), “Φορολογική αντιμετώπιση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων μέχρι 10 kWp σε κτιριακές εγκαταστάσεις κατοικιών ή πολύ μικρών επιχειρήσεων: http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=Xwq0cFMWAzU%3d&tabid=541
  2. ΥΠΕΚΑ: Διευκρινίσεις για τα μέτρα στον κλάδο φωτοβολταϊκών: http://www.naftemporiki.gr/finance/story/359038/ypeka-dieukriniseis-gia-ta-metra-ston-klado-fotoboltaikon

 

 

Comments are closed.