Η υποστήριξη των μικρών Φ/Β στέγης δεν είναι υποστήριξη μεγάλων συμφερόντων

ΠΡΟΣ: 56 βουλευτές που υπέβαλλαν την επερώτηση 7132 προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη στις 19/3/2014 σχετικά με το Σχέδιο Νόμου για τις ΑΠΕ

ΚΟΙΝΟΠ.: – Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά
– Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη…
– Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα
– Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
– Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση
– Υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου
– Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Κων/νο Μίχαλο

26/3/2014

Αρ.Πρωτ.: 1
ΘΕΜΑ: η υποστήριξη των μικρών Φ/Β στέγης δεν είναι υποστήριξη μεγάλων συμφερόντων

Αξιότιμοι κύριοι/ες Βουλευτές

Οφείλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την επερώτηση (7132, 19/3/2014) την οποία υποβάλατε σχετικά με το Σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΚΑ: “Ρυθμίσεις για την εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού του άρθρου 40 του Ν. 2773/1999”.

Θα παρακαλούσαμε να επιμείνετε στο ζήτημα, και ειδικά στον ιδιαίτερο χαρακτήρα των μικρών Φωτοβολταϊκών Στέγης (Φ/Β στέγης) των 40.000 νοικοκυριών (κοινωνικό, περιβαλλοντικό, ακόμα και πολιτιστικό). Αυτός ο ιδιαίτερος χαρακτήρας επιμελώς αποκρύπτεται από κάποιους με σκοπό την ενοχοποίηση στην κοινή γνώμη των ΑΠΕ, αλλά και όσων τις υποστηρίζουν. Όμως η υποστήριξη των ΑΠΕ και ειδικά των μικρών Φ/Β στέγης δεν είναι υποστήριξη μεγάλων συμφερόντων.

Αντίθετα, μεγάλα συμφέροντα αποκαλύπτονται στην περίπτωση της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο (επιστολή του Κ. Μίχαλου προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ) και του ΕΒΕΑ στον υφυπουργό ΠΕΚΑ, Α. Παπαγεωργίου: http://www.afo.gr/psaf/index.php/syn/3849-mixalos-16032014 ), όπως και από την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), να επιτρέπει σε εταιρεία να αγοράζει ρεύμα κάτω του κόστους και να πωλεί αυτό που παράγει, σε υπερδιπλάσια τιμή ( http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=419570 ). Αυτά είχαν ως επίπτωση να επιβαρύνεται ο ειδικός λογαριασμός για τις ΑΠΕ και έτσι να καταστεί ελλειμματικός.

Το Σχέδιο Νόμου φαίνεται να είναι συνταγμένο σύμφωνα με τις υποδείξεις μόνο ενός συγκεκριμένου, μικρού αριθμητικά, Συνδέσμου των ΑΠΕ για Φ/Β πάρκα ( http://www.afo.gr/psaf/index.php/syn/4390-non-paper-25032014 ), χωρίς το ΥΠΕΚΑ να λαμβάνει υπόψη του άλλους φορείς και απόψεις. Επιπρόσθετα, δεν υφίσταται μια ολοκληρωμένη οικονομοτεχνική μελέτη με όλα τα κόστη ενός Φ/Β στέγης – από τη δέσμευση της σκεπής της κατοικίας για 25 έτη μέχρι τον ηλιακό θερμοσίφωνα που θα πρέπει να υφίσταται.

Συνεπώς επιλεκτικά και προκλητικά στοχοποιούνται τα Φ/Β των μικρομεσαίων, ενώ άλλα μέτρα είναι αναγκαία. Επιπρόσθετα, στο πιο πρόσφατο «Ενημερωτικό σημείωμα» του ΥΠΕΚΑ αποκρύπτονται σημαντικοί παράμετροι. Δεν αναφέρει το σημείωμα ότι το μνημόνιο απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των παραγωγών, ότι στην Ισπανία δεν υπήρχαν υπογεγραμμένες συμβάσεις, ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή δεν επιθυμεί αναδρομικές τροποποιήσεις, ότι σήμερα συνεχίζουν και μπαίνουν και νέες ΑΠΕ αν και ο λογαριασμός είναι ελλειμματικός και ότι οι τράπεζες δεν δέχτηκαν να μειώσουν τα επιτόκια των Φ/Β αν εφαρμοστούν αυτά που αναφέρει το Σχέδιο Νόμου.

Όλα αυτά προκαλούν την αγανάκτηση στους απλούς πολίτες. Οι ιδιοκτήτες Φ/Β στέγης που μαζί με τις οικογένειες τους αριθμούν τους 120 – 150.000 πολίτες, έχουν ήδη οργανωθεί και είναι έτοιμοι να προβούν σε διαφόρους τρόπους αντίδρασης και νομικής υπεράσπισης των συμβάσεών τους.

Πέρα από την επιστολή την οποία σας στείλαμε (από 19/3/2014), είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Σας ευχαριστούμε και παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.

Με εκτίμηση

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του
Πανελλήνιου Συλλόγου Φωτοβολταϊκών Στέγης

 

Comments are closed.