Απάντηση Λαφαζάνη για την αδικία στα 42.000 οικιακά φωτοβολταϊκά

Ο Υπουργός κ. Λαφαζάνης απολύτως αναγνωρίζει το πρόβλημα της παραβίασης των συμβάσεων των οικιακών φωτοβολταϊκών, έγινε Αδικία  και ουσιαστικά εξαπάτηση, καθότι άλλαξαν δυσμενώς τα αρχικώς συμφωνηθέντα με την Πολιτεία σε τόσες χιλιάδες νοικοκυριά. Στο Υπουργείο  επεξεργάζονται  σχέδιο με στόχο να μειωθεί συνολικά το βάρος  το οποίο έχουν επωμιστεί όσοι έχουν Φωτοβολταϊκά Στέγης. Η λύση θα προέλθει από την αναδιανομή, καθώς μεγάλα συμφέροντα εταιρειών λυμαίνονται τον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, την  Παρασκευή 12/06/2015, συζητήθηκε στη Βουλή ερώτηση του Βουλευτή κ Νίκου Ορφανού (Ποτάμι) προς τον Υπουργό κ. Λαφαζάνη, σχετικά με την Αποκατάσταση της Αδικίας στα Οικιακά ΦΒ που έφερε ο Νόμος 4254/2014 (ο επονομαζόμενος  με μεγάλη δόση μαύρου χιούμορ και  «New Deal»..!!).

Ο κ. Ορφανός,  διεξοδικά  και πολύ εύστοχα ανέλυσε και παρoυσίασε το θέμα, τόσο στην αρχική ερώτηση όσο και στη δευτερολογία του. Ζήτησε από τον κ. Υπουργό τι σκοπεύει να κάνει καθώς και με σθένος επέμεινε στο αν υπάρχει  χρονοδιάγραμμα επίλυσης της Αδικίας και πότε θα γίνει αυτό.

Τα κύρια σημεία της  απάντησης του κ  Λαφαζάνη  ήταν τα  εξής:

  • Το Υπουργείο αυτήν την ώρα δεν μπορεί ν΄ανακοινώσει  ένα πλήρες σχέδιο καθότι κάθε κίνηση θα πρέπει να πάρει υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες οι οποίοι παίζουν ρόλο. Ομως η κατεύθυνση του Υπουργείου είναι αυτή και πιστεύει ότι σύντομα θα μπορεί να ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα ανακούφισης όλων αυτών των ανθρώπων  που πράγματι χρειάζονται στήριξη.
  • Χρειάζεται μια αναδιανομή, μεγάλη αναδιανομή, γενναία αναδιανομή από όσους επωφελούνται από τις ΑΠΕ, από τα Φωτοβολταικά και είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι κερδίζουν πάρα πολλά από αυτή τη δραστηριότητα. Χρειάζεται μια μεγάλη ανακατανομή για ν’ ανακουφιστούν στην εισοδηματική τους θέση, οι μκρομεσαίοι και ιδιαίτερα οι πιο μικροί. Αυτή είναι η λογική και η κατεύθυνση του Υπουργείου.
  • Χρειάζεται να γίνουν και πολλά άλλα ώστε ν’ απαλλαγεί ο χώρος της ενέργειας από τη ληστρική συμπεριφορά μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων που συνεχίζουν να λυμαίνονται το χώρο και πρέπει αυτά τα συμφέροντα να πληγούν.  Και θα πληγούν προγραμματισμένα και σχεδιασμένα  σε όφελος συνολικά των καταναλωτών , προς την κατεύθυνση της μείωσης του ενεργειακού κόστους της Χώρας μας.
  • Από τις ΑΠΕ δεν επωφελήθηκε όσο θα έπρεπε η Ελληνική Οικονομία και η Εθνική ενεργειακή πολιτική τόσο από τη σκοπιά της καθαρής ενέργειας αλλά και της μείωσης του ενεργειακού κόστους. Δυστυχώς επωφελήθηκαν πάρα πολλά ξένα συμφέροντα, δυστυχώς επωφελήθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι Τράπεζες,  δυστυχώς αιχμαλωτίστηκε πολύς κόσμος με τις οικονομίες του στο χώρο των ΑΠΕ ο οποίος τώρα βλέπει μπροστά του μεγάλα προβλήματα και μεγάλα αδιέξοδα.  Αυτή είναι η κατάσταση και με τα Φωτοβολταικά Στέγης, ιδιαίτερα γι’ αυτούς που είναι πιο φτωχοί και επένδυσαν  τις λίγες οικονομίες τους  σ’ αυτή τη δραστηριότητα. Και πράγματι χρειάζονται αυτή την ώρα μια πολύ ουσιαστική προσπάθεια για να ενισχυθύν.
  • Ο κ Λαφαζάνης διαβεβαίωσε ότι  στο Υπουργείο εργάζονται πάρα πολύ συστηματικά  και ελπίζει στα μέσα ή προς το τέλος καλοκαιριού να έχει θετικές εξελίξεις.

Εκ μέρους του ΠΑΣΥΦΩΣ, ευχαριστούμε πολύ τον κ Νίκο Ορφανό (ΠΟΤΑΜΙ)  για την πρωτοβουλία του αυτή, την κατάθεση και συζήτηση της ερώτησης με τον κ Υπουργό.

Θεωρούμε ότι η απάντηση του κ Λαφαζάνη κινείται σε πολύ θετική κατεύθυνση. Σημαντικό  επίσης  είναι ότι αναγνωρίζει και επισημαίνει από το Βήμα της Βουλής των Ελλήνων μεγάλες αλήθειες στο χώρο της ενέργειας και ειδικότερα των ΑΠΕ. Αναμένουμε να δούμε τα θετικά αποτελέσματα των πρωτοβουλιών και ενεργειών  του για το συγκεκριμένο θέμα μέχρι  μέσα ή τέλος καλοκαιριού.

Ο Σύλογός μας (ΠΑΣΥΦΩΣ)  θα είναι σε διαρκή συνεργασία/επικοινωνία με όλους τους φορείς/ κόμματα/βουλευτές  που μπορούν  να βοηθήσουν τον αγώνα μας για Πλήρη και Αμεση Αποκατάσταση της Αδικίας στα Οικιακά Φωτοβολταικά

Προτρέπουμε τα Μέλη μας να παρακολουθήσουν αναλυτικά όλη τη διαδικασία Ερώτησης προς τον Υπουργό, καθώς και την τοποθέτηση του κ Λαφαζάνη, καθότι παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Σχετικό link:
http://www.orfanosnikos.gr/

Comments are closed.