Απάντηση της ΝΔ στα ερωτήματά μας

Η Νέα Δημοκρατία μας έστειλε χθες, μετά από σχετικό ερώτημά μας, τις απόψεις του κόμματος. Η απάντηση της ΝΔ είναι το κείμενο του κ. Παπαγεωργίου που έχει ήδη δημοσιευτεί στον Τύπο. Υπενθυμίζουμε στα μέλη μας ότι ο κ Παπαγεωργίου, είναι μη εκλεγμένος υφυπουργός ΥΠΕΚΑ, υπεύθυνος του ζητήματος μας, στον οποίο αν και πήγε δύο φορές ο ΠΑΣΥΦΩΣ στο ΥΠΕΚΑ δεν θέλησε να μας συναντήσει, επίσης ο κ.Παπαγεωργίου συμπεριλαμβάνεται σε μηνυτήρια αναφορά του συλλόγου μας καθώς μετά από έρευνα – πρόσφατα προσκομίσαμε στοιχεία στη δικαιοσύνη για αξιόποινες πράξεις και στον ίδιο προσωποποιείται η αδικία που υπέστησαν 42.000 νοικοκυριά (περιπου 170.000 πολιτες) με φωτοβολταικά στις στέγες τους.

Συγκεκριμένα ο κ. Αντώνης Σ. Παναγόπουλος, Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων και Πρόεδρος Κεντρικής ΔΑΚ-ΜΜΕ αναφέρει:

“Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,
Μετά το έγγραφό σας, που αφορά ερωτήσεις της ΠΑΣΥΦΩΣ προς τα κόμματα, το οποίο υπογράφεται από τον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου σας και κατόπιν της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαμε μαζί σας, σας αποστέλλουμε συνολική-συνοπτική απάντηση, η οποία καλύπτει το σύνολο των ερωτημάτων σας και την οποία θα σας παρακαλούσαμε θερμά να αναρτήσετε καθώς επίσης και να την αποστείλετε στα μέλη σας.

Με εκτίμηση,
Αντώνης Σ. Παναγόπουλος
Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων
Πρόεδρος Κεντρικής ΔΑΚ-ΜΜΕ
Μέλος Π.Ε.”


Επισυνάπτονται οι θέσεις της ΝΔ :

“ Βελτίωση των αποζημιώσεων για τα οικιακά φωτοβολταϊκά, προαναγγέλλει ο Μ.Παπαγεωργίου 16/01/2015 10:03 ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα, Ελλάδα    

Αριθμός Είδησης: 14875236

Η εξυγίανση του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με τα μέτρα που ελήφθησαν τα τελευταία 2,5 χρόνια δημιουργεί τις προϋποθέσεις για βελτίωση των αποζημιώσεων των παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ, με προτεραιότητα στα οικιακά φωτοβολταικά, επισημαίνει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Όπως έχουμε δεσμευτεί, μετά το νοικοκύρεμα που επιτεύχθηκε στις ΑΠΕ και το μηδενισμό του ελλείματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, μέσα στο 2015 θα μελετήσουμε και θα προχωρήσουμε σε όσες βελτιώσεις χρειάζονται από πιθανές στρεβλώσεις, που υπάρχουν ακόμη στο σύστημα αποζημιώσεων των παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ.

Με συγκεκριμένα στοιχεία και με στόχο πάντα τη βιωσιμότητα του συστήματος θα δοθεί προτεραιότητα στα οικιακά φωτοβολταϊκά, που σύμφωνα με τις προβλέψεις η δυνατότητα διόρθωσης μπορεί να φτάσει έως 50% μέσα στο 2016» τονίζει συγκεκριμένα ο υφυπουργός.

Σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις, το άνοιγμα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών αν δεν λαμβάνονταν μέτρα θα έφθανε στα 2,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, ενώ οι εκτιμήσεις μετά τις παρεμβάσεις του ΥΠΕΚΑ αναφέρουν ότι το έλλειμμα θα μηδενιστεί εντός του 2015.

Αναφερόμενος στο σύστημα του “net metering” για τα φωτοβολταϊκά που θεσπίστηκε πρόσφατα με υπουργική απόφαση, ο κ. Παπαγεωργίου τονίζει ότι μετά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του και μελέτη των αποτελεσμάτων του, θα γίνει διαβούλευση με την αγορά για περαιτέρω βελτίωση και επέκτασή του και σε άλλες τεχνολογίες με βασικό κριτήριο τις δυνατότητες του συστήματος.

Με το “net metering” θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων από αυτοπαραγωγούς για την κάλυψη ιδίων αναγκών τους, με συμψηφισμό της παραγόμενης από το φωτοβολταϊκό σύστημα ενέργειας με την καταναλισκόμενη ενέργεια στις εγκαταστάσεις του αυτοπαραγωγού. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του κ. Παπαγεωργίου, κάθε φορά που θα εκδίδεται εκκαθαριστικός λογαριασμός (δηλαδή κάθε τετράμηνο για οικιακές εγκαταστάσεις), θα γίνεται συμψηφισμός εισροής – εκροής ενέργειας. Αν ο αυτοπαραγωγός έχει καταναλώσει περισσότερη ενέργεια από αυτήν που παρήγαγε, θα πληρώνει τη διαφορά. Αν έχει περίσσευμα, αυτό θα μεταφέρεται στο επόμενο τετράμηνο. Η εκκαθάριση θα γίνεται κάθε χρόνο, οπότε αν υπάρχει περίσσευμα δεν θα μεταφέρεται στην επόμενη περίοδο.

Ο υφυπουργός υπογραμμίζει ακόμη στο ΑΠΕ ότι «ενώ κάποιοι τάζουν στους πάντες τα πάντα, το ΥΠΕΚΑ τα τελευταία 2,5 χρόνια λέει την αλήθεια, όσο δύσκολη κι αν είναι. Γιατί μόνο με την αλήθεια διασώθηκε ο κλάδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», και καταλήγει:

«Μόνο μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορεί όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να αναβαθμιστεί ο κλάδος, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη των ώριμων τεχνολογιών ΑΠΕ με επαρκή κίνητρα στους επενδυτές προς όφελος ταυτόχρονα και του καταναλωτή. Τώρα πια μιλάμε για νέα ορθολογικά κίνητρα χωρίς περαιτέρω μειώσεις αλλά και με ρεαλιστικές βελτιώσεις χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση και των καταναλωτών. Έτσι άλλωστε θα αποκατασταθεί και η ρευστότητα στην αγορά, που είναι καίριο ζητούμενο».

Comments are closed.