Διακοψιμότητα και Μεταβατικό Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού

Στις 06/05/2015 πραγματοποιήθηκε  στη Γενική Διεύθυνση Βιομηχανίας, σύσκεψη φορέων ΑΠΕ  με τον ΓΓ Βιομηχανίας κ Τόλιο Ιωάννη, και τους υπηρεσιακούς παράγοντες κκ Τσολακίδη (ΥΠΑΠΕΝ) και κ Μπούργο (ΓΓ Βιομηχανίας) σχετικά με το μέτρο  της Διακοψιμότητας και το Μεταβατικό Τέλος Εφοδιασμού .  Στη συνάντηση συμμετείχε και ο ΑΔΜΗΕ καθώς και εκπρόσωποι των Αιολικών.

Εκ μέρους του κλάδου ΦΒ συμμετείχαν οι  φορείς που εκπροσωπούν επιχειρήσεις Φωτοβολταϊκών Πάρκων ΠΣΑΦ, ΠΟΣΠΗΕΦ, ΣΠΕΦ, ΕΠΗΕ. Εκ μέρους των ΦΒ Στέγης/Οικιακά  συμμετείχε ο  ΠΑΣΥΦΩΣ. Τον ΠΑΣΥΦΩΣ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του ΔΣ κ Νταλάκας Γιώργος και το μέλος του ΔΣ κ  Φραγκούλης Κώστας.

Ολοι  οι  συμμετέχοντες φορείς των ΑΠΕ  εξέφρασαν  ερωτήματα όσον αφορά  την  σκοπιμότητα  εφαρμογής του μέτρου της Διακοψιμότητας, ενώ εξέφρασαν την πλήρη και απόλυτη αντίθεσή τους στον τρόπο που σχεδιαζόταν από την προηγούμενη κυβέρνηση  να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο ( Μεταβατικό Τέλος που θα πλήρωνε κυρίως ο κλάδος των ΦΒ, με 3,6% παρακράτηση στα έσοδα ).

Οι θέσεις του Συλλόγου μας για το συγκεκριμένο  θέμα, όπως εκφράστηκαν και σε επιτολή μας προς τον κ Λαφαζάνη,  παρουσιάστηκαν και στη συγκεκριμένη σύσκεψη:

  • Ο ΠΑΣΥΦΩΣ και εν γένει ο κλάδος των Οικιακών ΦΒ, τάχθηκε εξ’ αρχής ενάντια στον απαράδεκτο Νόμο 4254/2014 τον επονομαζόμενο, κατ’ ευφημισμό και τεράστια δόση μαύρου χιούμορ , “New Deal». Για τον ΠΑΣΥΦΩΣ αυτός ήταν «New Trap», Νέα Παγίδα και Αδικος . Επίσης και ο  ΣΥΡΙΖΑ  τάχθηκε ενάντια στο Νόμο αυτό και ευλόγως τον καταδίκασε στη Βουλή όταν συζητιόταν. Αρα, οποιοδήποτε σκεπτικό και ενέργεια, όπως το Μεταβατικό Τέλος Εφοδιασμού,  που συνεχίζει προς της ίδια κατεύθυνση την «ποινικοποίηση και τιμωρία»  του κλάδου των ΑΠΕ και ακόμη περισσότερο  των ΦΒ, από θέση Αρχής και Ουσίας δεν μπορούν να γίνουν  αποδεκτά. Αποτελεί πολιτική και λογική ασυμβατότητα να είναι κανείς ενάντια στο «New Deal» και ταυτόχρονα να δέχεται σκεπτικά και ενέργειες συμβατά με αυτό το «έκτρωμα»
  • Ο χώρος της Ενέργειας χρειάζεται εξορθολογισμό, φαντασία, μακροχρόνιο προγραμματισμό  και γενναίες Πολιτικές αποφάσεις που θα κινούνται προς την κατεύθυνση της Αρσης των στρεβλώσεων που ακόμη  υπάρχουν.  Ο  εξορθολογισμός των  Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) είναι μια πηγή εξεύρεσης πόρων για το καλό και των καταναλωτών αλλά και της Βιομηχανίας.
  • Η προσφυγή από την Ενεργοβόρα Βιομηχανία, σε επιδότηση από άλλο κλάδο, όπως αυτόν των ΦΒ, είναι προσβλητικός και για την ίδια την Ενεργοβόρα Βιομηχανία, που θέλει ν΄ ανταγωνιστεί σε Διεθνές περιβάλλον.. !!  Πόσο μάλλον όταν τα ΦΒ έχουν εξαλείψει το φαινόμενο της μεσημεριανής αιχμής  και μειώνουν την ΟΤΣ, δεδομένα που ευνοούν και την Ενεργοβόρα Βιομηχανία. Δεν είναι λογικό να ποινικοποιούνται τα ΦΒ επειδή δεν βγαίνει ο ήλιος και το βράδυ ..!!
  • Το τέλος Μεταβατικότητας, σαν σύλληψη και σαν τρόπος πληρωμής του, μόνο προς την σωστή κατεύθυνση δεν κινείται . Ενδεικτικά, πως είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό, αν περάσει η εν λόγω Υ.Α, να δίνεται  το δικαίωμα να εγείρουν οικονομικές αξιώσεις οι Διακοπτόμενοι Πελάτες (βιομηχανία) από τους Φωτοβολταϊκούς Παραγωγούς. ( Υ.Α. άρθρο 7,παρ.9 ). Η αρνητική απήχηση που θα έχει η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα είναι ασύλληπτη – βιομήχανος να στραφεί νομικά εναντίον κατόχου μικρού φ/β σταθμού ή στέγης προκειμένου να διεκδικήσει το μεταβατικό τέλος!!
  • Ο κλάδος των Οικιακών ΦΒ ( 42,000 νοικοκυριά Πανελλαδικά, που τους έχουν επιβάλει μείωση τιμής έως και 42%, με κατάργηση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, με τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στην ήδη δύσκολη οικονομική συγκυρία)  και εν γένει όλος ο κλάδος ΦΒ έχει δεχτεί θανάσιμα πλήγματα από τα πεπραγμένα της προηγούμενης Κυβέρνησης για λόγους και αιτίες που όλοι ξέρουμε.   Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση. Αντιθέτως, στα Οικιακά ΦΒ  τουλάχιστον , αυτό που πρέπει να γίνει είναι η Πλήρης και Αμεση Αποκατάσταση της Αδικίας που προκάλεσε ο Νόμος 4254/2014.
  • Οι αυθαιρεσίες του παρελθόντος, και μάλιστα προς Αδικη και Λάθος κατεύθυνση, χρειάζονται ανατροπή και όχι συνέχιση.

Ευχαριστούμε τον Γ.Γ Βιομηχανίας κ. Τόλιο καθώς και τους κκ.Τσολακίδη,  Μπούργο  που προκάλεσαν αυτή τη συνάντηση και έδωσαν την ευκαιρία να ακουστούν οι απόψεις των ΑΠΕ  αλλά και των ΦΒ Στέγης/ Οικιακών  στο συγκεκριμένο θέμα.

Δ.Σ. ΠΑΣΥΦΩΣ

===========================================================

Σχετικά links:

http://energypress.gr/news/antitheti-sti-diakopsimotita-i-pospief

http://energypress.gr/news/proeidopoiei-gia-tis-epiptoseis-tis-diakopsimotitas-sta-fotovoltaika-i-epie

http://energypress.gr/news/ti-eipe-o-spef-sti-syskepsi-sto-ypapen-gia-ti-diakopsimotita

http://energypress.gr/news/esmye-kata-tis-thesis-tis-dei-gia-etmear-kathara-eikoniki-i-efarmogi-tis-diakopsimotitas

http://www.4green.gr/data/fotovoltaika/news/preview_news/105167.asp

http://www.b2green.gr/main.php?pID=17&nID=24044&lang=el

Comments are closed.