Εκδήλωση ΠΑΣΥΦΩΣ στην Αθήνα, 18-01-2015

Με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση μελών μας και φίλων  πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του ΠΑΣΥΦΩΣ στην Αθήνα, 18/01/2015, στο Ξενοδοχείο Radisson Blu Park.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν,  αφ’ ενός μεν,  να ενημερωθούν τα μέλη και φίλοι ΠΑΣΥΦΩΣ καθώς και όποιος πολίτης  θέλει να μάθει για την Μεγάλη Αδικία που έχει συντελεστεί στον χώρο των ΦΒ Στέγης και γενικότερα στο χώρο ΑΠΕ από την απερχόμενη ηγεσία ΥΠΕΚΑ  της  Κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, και αφ’ ετέρου Κόμματα / Φορείς / Υποψήφιοι Βουλευτές να καταθέσουν τις απόψεις και δεσμεύσεις τους  για το μεγάλο αυτό θέμα που βασανίζει 42,000 νοικοκυριά Πανελλαδικά.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν και μίλησαν κατά σειρά: κ. Κουρουπλής Παναγιώτης (ΣΥΡΙΖΑ, Υπ. Βουλευτής Β Αθήνας), κ. Μπάλλας Γιώργος (ΠΟΤΑΜΙ, Υπ. Βουλευτής Β Αθήνας και Υπεύθυνος Τομέα Ενέργειας)  , κ. Μωραϊτάκης Αλέξανδρος ( ΝΔ, Υπ. Βουλευτής Α Αθήνας), κα Γερογιαννάκη  Αγάπη (ΝΔ, Υπ. Βουλευτής Β Αθήνας)

Επιστολή συμπαράστασης και αλληλεγγύης στο Δίκαιο των αιτημάτων του ΠΑΣΥΦΩΣ  απέστειλε και ο κ. Τσουκαλάς Δημήτρης ( ΣΥΡΙΖΑ, Υπ. Βουλευτής Β Αθήνας) (δείτε  εδώ)

Επίσης  κοινοποιήθηκε και αναγνώστηκε σε  όλους τους παρευρισκομένους η τελευταία δήλωση που έκανε στον τύπο για το θέμα των Οικιακών ΦΒ ο «μεγάλος  πρωταγωνιστής» αυτής της Αδικίας, ο κ Παπαγεωργίου Ασημάκης ( Υφυπουργός ΥΠΕΚΑ). Συγκεκριμένα ο κ Παπαγεωργίου δηλώνει :

«Όπως έχουμε δεσμευτεί, μετά το νοικοκύρεμα που επιτεύχθηκε στις ΑΠΕ και το μηδενισμό του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, μέσα στο 2015 θα μελετήσουμε και θα προχωρήσουμε σε όσες βελτιώσεις χρειάζονται από πιθανές στρεβλώσεις, που υπάρχουν ακόμη στο σύστημα αποζημιώσεων των παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ. Με συγκεκριμένα στοιχεία και με στόχο πάντα τη βιωσιμότητα του συστήματος θα δοθεί προτεραιότητα στα οικιακά φωτοβολταϊκά, που σύμφωνα με τις προβλέψεις η δυνατότητα διόρθωσης μπορεί να φτάσει έως 50% μέσα στο 2016» (δείτε  εδώ: http://energypress.gr/news/Ayxhmenes-apozhmiwseis-gia-ta-oikiaka-fwtoboltaika-proanhggeile-o-M.-Papagewrgioy )

Προτείνουμε στον κ Παπαγεωργίου, να μην είναι τόσο Large με τα Οικιακά ΦΒ, καθότι έτσι,  ίσως λείψουν πόροι από τον Ειδικό Λογαριασμό και δεν θα μπορέσουν εύκολα να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα πάρκα πάνω από 1 MW, όπως έγινε με την τροπολογία Μανιάτη – Ταγαρά  στις 16/12/2014 ..…. !!!!!!!  (δείτε εδώ: http://www.b2green.gr/main.php?pID=17&nID=19491&lang=el#)

Επίσης θα λέγαμε στον κ Παπαγεωργίου , παρακαλούμε όχι άλλα «νοικοκυρέματα» στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ . Χορτάσαμε «νοικοκύρεμα», όχι άλλη σωτηρία .. !!!

Η εκδήλωση ξεκίνησε με παρουσίαση των θέσεων του ΠΑΣΥΦΩΣ, από τον πρόεδρο του ΔΣ , κ. Νταλάκα Γιώργο.  Στην παρουσίαση αυτή έγινε διεξοδική αναφορά και αιτιολόγηση στο γιατί αυτό που έγινε στα  ΦΒ Στέγης / Οικιακά  και γενικότερα στο χώρο των ΑΠΕ με τον Νόμο 4254/2014,  είναι  Αδικο , Αντισυνταγματικό, ενάντια στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των  Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, (Ε.Σ.Δ.Α), Αντιεπιστημονικό, Αντιοικονομικό  και βαθύτατα Αντικοινωνικό αφού σπρώχνει στην οικονομική καταστροφή πάρα πολλούς συμπατριώτες μας που πήραν δάνεια για την εγκατάσταση  Οικιακού ΦΒ  βάζοντας υποθήκες τα σπίτια τους  που τώρα κινδυνεύουν να τα χάσουν.  Επισημάνθηκε ότι το πρόγραμμα για τα ΦΒ Στέγης είναι Ειδικό πρόγραμμα με συγκεκριμένα Κοινωνικά και Οικονομικά χαρακτηριστικά  και θα έπρεπε το ΥΠΕΚΑ και η Ελληνική Πολιτεία να τιμήσουν τις δεσμεύσεις  τους και υπογραφές. Τα ΦΒ Στέγης με συγκεκριμένο ΦΕΚ του 2010, εξαιρούνταν από την υπερκάλυψη στόχων ΦΒ της Χώρας μας για εγκατάσταση ισχύος το 2014 και 2020

Επίσης αναλύθηκαν και παρουσιάστηκαν οι τεράστιες ευθύνες ΥΠΕΚΑ / ΡΑΕ για το  έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ καθώς και οι στρεβλώσεις που υπάρχουν στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ ( άναρχη και τεράστια  είσοδος MW στο σύστημα, μεγάλες μονάδες Φυσικού Αερίου / μεγάλη ΣΗΘΥΑ, Οριακή Τιμή Συστήματος, προγραμματισμός για είσοδο τεράστιων Ηλιοθερμικών Πάρκων συγκεκριμένων συμφερόντων με υψηλότατη τιμή  κλπ). Ειδική αναφορά έγινε και στην τροπολογία Σκάνδαλο που πέρασαν οι κκ Μανιάτης – Ταγαράς στις 16/12/2014, που ευνοεί συγκεκριμένα πάρκα ΦΒ πάνω από 1 MW. Ακόμη περιμένουμε να μας πουν ποιών συμφερόντων είναι τα πάρκα αυτά  και πόσο θα επιβαρύνουν τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ.

Το μέλλον βρίσκεται στην υψηλού επιπέδου ποιότητας και χαμηλού κόστους Ηλεκτροδότηση της Χώρας και της Παραγωγής, στην συνετή ανάπτυξη ΑΠΕ για παραγωγή Καθαρής ενέργειας  καθώς και στην επίλυση με Καινοτόμο τρόπο, τεχνικών θεμάτων που θα δώσουν ώθηση σε όλο τον κλάδο αλλά και στην Ελληνική Οικονομία / Παραγωγή.

Ο ΠΑΣΥΦΩΣ έχει σαν στόχο και αυτό θα επιδιώξει με όλα τα μέσα που διαθέτει,

Την Πλήρη ( Τιμή + Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή) και  Αμεση  Αποκατάσταση της Αδικίας που έγινε με το Νόμο 4254/2014, στα  ΦΒ Στέγης / Οικιακά

Στη συνέχεια ο κ. Κολλύρης Ηλίας, Νομικός Σύμβουλος ΠΑΣΥΦΩΣ, ανέλυσε και παρουσίασε τη Νομική Στρατηγική του Συλλόγου καθώς και τις επόμενες κινήσεις μας στο Δικαστικό μέτωπο. Ο κ. Κολλύρης διεξοδικά και εμπεριστατωμένα απάντησε  σε ερωτήσεις φίλων / μελών σχετικά με τον Νομικό μας αγώνα και κινήσεις .

Ακολούθως παρουσιάζονται τα κύρια σημεία των  παρευρισκόμενων  Υποψήφιων Βουλευτών, κατά χρονική σειρά ομιλίας:

 κ. Κουρουπλής Παναγιώτης (ΣΥΡΙΖΑ, Υποψ. Βουλευτής Β Αθήνας)

– Τα μέτρα που πάρθηκαν με το Νόμο 4254/2014 για τα Οικιακά ΦΒ είναι Αδικα

– Αυτή η Αδικία θα αποκατασταθεί , θα επαναφέρουμε την Τιμή

– Θα στηρίξουμε όλους τους ανθρώπους που παγίδευσε το σύστημα ( Στεγαστικά

   Δάνεια, Οικιακά ΦΒ)

– Υποστήριξα τα Αγροτικά ΦΒ, αλλά τα μικρά ΦΒ σαν συμπληρωματικά του

   αγροτικού εισοδήματος

– Επιδιώκεται συγκέντρωση πλούτου σε λίγα χέρια και στο χώρο της Ενέργειας.

– Είστε δυνατοί και πολλοί

Κ. Μπάλλας Γιώργος ( ΠΟΤΑΜΙ, Υποψ. Βουλευτής Β Αθήνας, Υπεύθ. Τομέα Ενέργειας)

– Είμαστε υπέρ της Ενεργειακής ανεξαρτησίας ,  της παραγωγής καθαρής ενέργειας  και της διασπαρμένης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

– Στηρίζουμε σε αυτό το πλαίσιο τον ειδικό ρόλο των ΦΒ Στέγης / Οικιακά

– Το New Deal είναι Αδικος και Απαράδεκτος Νόμος

– Θα πρέπει να αρθούν οι Αδικίες και να μειωθεί η επιβάρυνση  μέσω μετριασμού της ζημιάς σε βάθος χρόνου

– Το Φυσικό Αέριο δεν είναι ΑΠΕ

– Δεν μπορώ να σας πω για πλήρη αποκατάσταση της Τιμής  καθότι χρειάζεται μελέτη και ανάλυση. Σας καλώ στο ΠΟΤΑΜΙ να συζητήσουμε

κ. Μωραϊτάκης Αλέξανδρος (ΝΔ, Υποψ. Βουλευτής  Α Αθήνας )

– Κατόπιν ενημέρωσής μου από το ΔΣ του συλλόγου σας, έστειλα αρμοδίως τα επιχειρήματά σας στον κ Παπαγεωργίου για να δώσει μια απάντηση

– Το «New Deal»  ήταν  απαράδεκτο

– Δεν αξιολογώ τον κ Παπαγεωργίου ως επιτυχημένο υπουργό

– Κακώς επιδοτείται το Φυσικό Αέριο,  είναι απαράδεκτα υψηλές οι τιμές του Φυσικού Αερίου.

– Θα είμαι στο πλευρό σας, ασπάζομαι τις θέσεις σας. Αν εκλεγώ θα φέρω πρόταση Νόμου για άρση της Αδικίας.

κα Γερογιαννάκη Αγάπη ( ΝΔ, Υπ. Βουλευτής  Β Αθήνας)

–          Εχω ενημερωθεί και έχω διαβάσει για το θέμα σας από όλες τις πλευρές.

–          Εχετε υποστεί Αδικία, είμαι με το μέρος σας.

–          Το σημαντικότερο που πρέπει να κάνουμε όσοι κατεβαίνουμε στην Πολιτική είναι ν’ ακούμε.

–          Είμαι στη διάθεσή σας για ενημέρωση 

Επίσημες θέσεις για την Αδικία που έγινε στα Οικιακά ΦΒ καθώς και τρόπους αποκατάστασής της δεν πήραμε από τα Κόμματα της  ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αν  και στείλαμε σχετική  πρόσκληση.

Γραπτό χαιρετισμό για την εκδήλωση, που εκφράζει και τις επίσημες απόψεις του Κόμματος στον χώρο της ενέργειας, απέστειλε ο κ Πετράκος Θανάσης ( ΣΥΡΙΖΑ, Υπ. Βουλευτής Μεσσηνίας, Υπεύθυνος Τομέα Ενέργειας). Ειδικά για το θέμα μας ο  κ Πετράκος αναφέρει τα εξής: (δείτε εδώ)

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα επανεξετάσει τις μειώσεις των εγγυημένων τιμών στα μικρά Φ/Β , με κριτήρια:

  • Καμία αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ.
  • Δίκαιη διευθέτηση του σημερινού αδιεξόδου, ανάλογα με το μέγεθος της εγκατάστασης, το κόστος υλοποίησης και την ενδεχόμενη επιδότηση.
  • Ανάληψη μέρους της επιβάρυνσης από τις τράπεζες μέσα από  σημαντική  μείωση  του  επιτοκίου  των  δανείων.
  • Ιδιαίτερη μέριμνα για τα οικιακά φωτοβολταϊκά και τις μονάδες μέχρι 100 KW ανά ΑΦΜ με στόχο την μηδενική ως ελάχιστη μείωση για αυτά.
  • Κατάργηση των επιδοτήσεων στις μονάδες φυσικού αερίου και ακύρωση της απόφασης που αφορούν την σκανδαλώδη μετατροπή των ΣΥΘ σε ΣΥΘΗΑ».

Ευχαριστούμε όλους τους φίλους/ μέλη μας που παρευρέθησαν στην εκδήλωση καθώς και όλους τους υποψήφιους Βουλευτές και Κόμματα που τίμησαν την πρόσκλησή μας και συμμετείχαν σ’ ένα γόνιμο και ενδιαφέρον διάλογο.

Ο ΠΑΣΥΦΩΣ θα συνεχίσει να δίνει τον αγώνα για Πλήρη και Αμεση Αποκατάσταση της Αδικίας στα ΦΒ Στέγης/ Οικιακά τόσο σε Πολιτικό όσο και Νομικό επίπεδο. Καλούμε όλους τους ιδιοκτήτες Οικιακών ΦΒ να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση

Αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις των ομιλητών στην εκδήλωση

 

 

Comments are closed.