Ενημέρωση μελών

Φίλοι του ΠΑΣΥΦΩΣ,

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Στέγης δημιουργήθηκε με κύριο στόχο, εκτός των ευρύτερων σκοπών που διατυπώνει στο καταστατικό του (http://www.oikopv.gr/sxetika-me-ton-pasyfos/), την Άμεση Αποκατάσταση της Αδικίας στα ΦΒ Στέγης. Αυτό σημαίνει :

 1. Την επαναφορά των συμβάσεών μας.
 2. Αποζημίωση για τα χαμένα έσοδα από τον Απρίλιο του 2014.
 3. Κυρώσεις στους υπευθύνους που προκάλεσαν και διατηρούν την αδικία.

Για να επιτύχει τους ανωτέρω στόχους ο Σύλλογος, ακολουθεί τους κάτωθι «δρόμους»:

 1. Νομικός Αγώνας (Εξώδικα, Μηνυτήρια Αναφορά στον Άρειο Πάγο, Ασφαλιστικά Μέτρα, Ομαδικές Αγωγές, συνέχιση Νομικού Αγώνα και σε επόμενα στάδια / στρατηγικές)
 2. Πολιτικός Αγώνας. Επαφές και πίεση σε όλους τους Πολιτικούς Φορείς  / Πρόσωπα – θεσμούς με αποφασιστική επιρροή στη λήψη αποφάσεων, από πλευράς Δημοσίου.


Στην κατεύθυνση αυτή κάνουμε επαφές με όσα Πολιτικά Πρόσωπα μπορούμε, επικοινωνούμε το μεγάλο πρόβλημα  και προσπαθούμε να τους δεσμεύσουμε για λύσεις.

Στην ίδια κατεύθυνση, είμαστε σε επικοινωνία και με το ΥΠΕΝ παρέχοντας στοιχεία και μελέτες προς διευκόλυνση εύρεσης και εφαρμογής  λύσης.

 1. Επικοινωνία των θέσεών μας σε ΜΜΕ, Εφημερίδες, Sites, Δημοσιογράφους κλπ έτσι ώστε η κοινή γνώμη να ενημερωθεί  και η Πολιτική Ηγεσία να αναγκασθεί για λύσεις.
 2. Γενικές Συνελεύσεις και ενημερώσεις ανά Νομό, με στόχο ο Σύλλογος να αποκτήσει υπόσταση, οι άνθρωποι να ξέρουν με ποιούς έχουν να κάνουν,  να αυξηθούν τα μέλη του Συλλόγου. Καθότι, η Πολιτική και Νομική  Πίεση που μπορεί να ασκήσει ο Σύλλογος θα είναι σημαντική αν υπάρχει μεγάλος αριθμός  μελών. Αλλιώς «μιλάει» ένας Σύλλογος των 6,000 μελών και «αλλιώς» ένας Συλλογος των 42,000 μελών, που είναι και ο αριθμός των νοικοκυριών με ΦΒ Στέγης.

Μέχρι στιγμής, έχουμε καταφέρει τα εξής (αναλυτικότερη ενημέρωση στο πρώτο επισυναπτόμενο για τον Απολογισμό Δράσεων):

 1. O Σύλλογος αριθμεί περί τα 6,000 μέλη, όταν την περίοδο που έγινε το “New Deal” δεν υπήρχε καν σύλλογος.
 2. Το πρόβλημά  και οι θέσεις μας έχουν  επικοινωνηθεί στην Πολιτική Ηγεσία, Βουλευτές, Υπουργείο κ.λπ. Η μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής, παραδέχεται την Αδικία που έχει γίνει και προεκλογικά έχουν δεσμευτεί να τη διορθώσουν σε επίσημες ανακοινώσεις τους.

Προφανώς, ο Σύλλογος είναι και θα είναι παρών για να τους «βοηθήσει» να  υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους, που δεν έχουν φροντίσει να εκπληρώσουν ούτε στο ελάχιστο.

 1. Οργανώσαμε και διεξάγουμε Νομικό Αγώνα – αποτελούμε μια από τις πολυπληθέστερες ομάδες πολιτών που πηγαίνουμε το κράτος στα δικαστήρια. Υπήρξε μια αρχική απόφαση ενός Ειρηνοδικείου απορριπτική τη λαμβάνουμε υπ’ όψιν αλλά δεν μας πτοεί, ήδη υποβάλλαμε Έφεση και προχωράμε με περισσότερα επιχειρήματα (ενημέρωση στο δεύτερο επισυναπτόμενο από τον Νομικό μας Σύμβουλο).
 2. Αποφύγαμε το Τέλος Διακοψιμότητας (3,8% στα έσοδα ΦΒ). Το ΥΠΑΠΕΝ δέχτηκε ότι τα Οικιακά ΦΒ είναι Ειδικό Πρόγραμμα με συγκεκριμένα Κοινωνικά και Οικονομικά χαρακτηριστικά, και δεν προχώρησε στη λήψη πρόσθετου τέλους εις βάρος των Οικιακών Φ/Β.
 3. Με το νέο Νόμο για Νέο Πλαίσιο  ΑΠΕ,  «έφυγε από το τραπέζι»,  προς το παρόν τουλάχιστον, η  σκέψη για νέο “New Deal”. Αυτό δεν πρέπει  να θεωρείται αυτονόητο, καθότι αν ο Ειδικός Λογαριασμός αφηνόταν στην ως τώρα μοίρα του, στο τέλος του 2016 το έλλειμμα θα ήταν 300 εκ ευρώ. Καταλαβαίνει κανείς, ότι μάλλον τα πράγματα  θα ήταν  πολύ δύσκολα, για όλους μας.  Αυτό που επέλεξε να κάνει το ΥΠΑΠΕΝ είναι να πληρώσουν οι Προμηθευτές Ηλ. Ενέργειας (ΔΕΗ κλπ) μέρος της ωφέλειας που απολαμβάνουν από τη μείωση της ΟΤΣ (Οριακή Τιμή Συστήματος). Σκοπός τους είναι να μειώσουν κατ’ αρχήν το λογιστικό έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού. Σε αυτή την αλλαγή στάσης του ΥΠΑΠΕΝ συνετέλεσαν όλοι οι φορείς των ΦΒ/ΑΠΕ.  Πριν γίνει αυτό, γραφόταν έντονα στον σχετικό τύπο για νέο κούρεμα τιμών, από τη στιγμή που το ΥΠΑΠΕΝ θεωρεί αδιαπραγμάτευτη την όποια αύξηση σε ΕΤΜΕΑΡ.

Η αλλαγή στάσης του ΥΠΑΠΕΝ είναι και δικαίωση του αγωνα του ΠΑΣΥΦΩΣ . Η παραδοχη των θέσεων μας, ότι τα Οικιακά ΦΒ όπως και αλλες ΑΠΕ, προσφέρουν Αξία στην Κοιωνία και Οικονομία, πρέπει να ποσοτικοποιηθεί και αυτός που την απολαμβάνει είναι Δίκαιο και να  την πληρώσει κιόλας.  Οι μελέτες και εμπεριστατωμένες θέσεις που κατέθεσε και ο ΠΑΣΥΦΩΣ, συνετέλεσαν στην αποφυγή  νέου “New Deal”.

 1. Πιέζουμε και αναζητούμε λύσεις και με το ΥΠΑΠΕΝ, καθότι είναι ο τελικός φορέας που οι αποφάσεις του είναι κρισιμότατες και καθορίζουν τις εξελίξεις. Καταθέτουμε και πιέζουμε με  Τεχνικές και Επιστημονικές Μελέτες,  για  λύσεις  στο πρόβλημα των 42.000 νοικοκυριών.
 2. Προφανώς το ΔΣ, δεν τα έχει κάνει όλα τέλεια και μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα. Εδώ είμαστε όλοι για να πάμε το σύλλογο μπροστά. Εδώ κινούμαστε εθελοντικά και ο ΠΑΣΥΦΩΣ είναι δημιούργημα όλων μας. Στις συνελεύσεις μπορούμε να επιλέξουμε τους εκπροσώπους μας, οι οποίοι στη Γενική Συνέλευση, ως ανώτατο όργανο, μπορεί να κρίνει και να εκλέξει νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

 

Φίλοι και Φίλες

Μπορούμε να κάνουμε ακόμη καλύτερες ενέργειες, είτε σε Πολιτικό, είτε σε Νομικό, είτε σε Επικοινωνιακό ή άλλο επίπεδο. Μπορούμε ως σύλλογος να δούμε πως θα ασφαλίσουμε και να συντηρήσουμε καλύτερα τις εγκαταστάσεις μας.

Μπορούμε να επιτύχουμε ακόμη πιο πολλά και σημαντικότερα. Οι καλές και δημιουργικές ιδέες – ενέργειες είναι πάντα καλοδεχούμενες, όπως και οι άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για όλα τα ανωτέρω είναι:

 1. H συμμετοχή των υπαρχόντων μελών και η δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάληψη δράσεων, με τη συμμετοχή στις συνελεύσεις και την επιλογή των καλύτερων αιρετών, τη δημιουργία ομάδων εργασίας την καλύτερη συνεργασία κ.λπ..
 2. Η αύξηση των μελών του Συλλόγου. Η ύπαρξη του Συλλόγου εξαπλώνεται σε 42.000 νοικοκυριά. Η πολιτική  πίεση που θα  μπορεί να ασκήσει είναι έτσι ισχυρότερη.
 3. Η Οικονομική συνδρομή των 10 ευρώ κατ’ έτος, για τα υπάρχοντα μέλη και 35 ευρώ για νέα μέλη (Συμμετοχή στο Νομικό Αγώνα + Συνδρομή). Η οικονομική συνδρομή, εκτός του ότι είναι ελάχιστη προϋπόθεση συμμετοχής σε σύλλογο,  προστατεύει την Αξιοπρέπεια του Συλλόγου και τον βοηθά να  υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα συμφέροντα των μελών του. Η περιορισμένη καταβολή συνδρομών οδήγησε στην πάψη λειτουργίας της γραμματείας με επακόλουθο να προκληθούν πολλά κενά στη λειτουργία του συλλόγου.

Μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου, ο πανελλήνιος σύλλογος μας θα προσπαθήσει να πραγματοποιήσει συνελεύσεις σε όλους τους Νομούς σύμφωνα με το Καταστατικό του. Οι εκπρόσωποι που θα  εκλεχθούν στις συνελεύσεις αυτές θα αναλάβουν να εκπροσωπήσουν τα μέλη του Νομού τους στη Γενική Συνέλευση του συλλόγου που θα πραγματοποιηθεί το Φεβρουάριο και θα εκλέξει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ, σε μερικους Νομούς της χώρας δεν έχουν εκλεχθεί καν εκπρόσωποι.

Αρχεία:

Απολογισμός Δράσεων ΠΑΣΥΦΩΣ μέχρι 10-1-2017

Ενημέρωση από Νομικό Σύμβουλο Δρ.Ηλία Κολλύρη

Μελέτη Ε.Μ.Π

Comments are closed.