Επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αχαίας Νίκου Νικολόπουλου. Θέμα: «Αποκατάσταση της Αδικίας στα Φωτοβολταικά Στέγης – Οικιακά Φωτοβολταικά»

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ- ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΑΧΑΙΑΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ,ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Θέμα: «Αποκατάσταση της Αδικίας στα Φωτοβολταικά Στέγης – Οικιακά Φωτοβολταικά»

Όπως γνωρίζετε, με το νόμο 4254/2014, τον κατ’ ευφημισμό αποκαλούμενο NewDeal  (στην πραγματικότητα ήταν “NewTrap”/ Νέα Παγίδα  για 42,000 νοικοκυριά Πανελλαδικά που εμπιστεύτηκαν την Ελληνική Πολιτεία και εγκατέστησαν Φωτοβολταικό σύστημα στις στέγες των σπιτιών τους) , συντελέστηκε απαράδεκτη, μεγάλη και αντισυνταγματική αδικία. Με το Νόμο αυτό,  μονομερώς και δυσβάσταχτα  επιβλήθηκε κούρεμα τιμών έως και 42% καθώς και κατάργηση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, σε 42,000 νοικοκυριά. Σήμερα χιλιάδες μικρά φωτοβολταικά νοικοκυριών έχουν μικρότερη τιμή στην παραγόμενη κιλοβατώρα τους σε σχέση με μεγαλοπαραγωγούς ΑΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι  η ελληνική πολιτεία νομοθέτησε το πρόγραμμα για την ανάπτυξη των Φωτοβολταικών στέγης  ως Ειδικό πρόγραμμα , με συγκεκριμένα οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, απευθυνόταν κυρίως σε φυσικά πρόσωπα και τα καλούσε να συμμετάσχουν στην παραγωγή καθαρής ενέργειας μέσω εφαρμογής της νέας και μη δοκιμασμένης τεχνολογίας τότε στην Ελλάδα. Επίσης, η ελληνική πολιτεία με Νόμο, εξαιρούσε τα φωτοβολταικά στέγης από την υπερκάλυψη στόχων για εγκατεστημένη ισχύ τα έτη 2014 και 2020.

Τέλος, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος νιώθει την ανάγκη να υπενθυμίσει ότι η συντριπτική πλειοψηφία της παρούσης κοινοβουλευτικής σύνθεσης –   ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ-, προεκλογικά  υποσχόταν/δεσμευόταν για την αποκατάσταση της αδικίας

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε :

  1. Ποια η θέση του υπουργείου σας και της Κυβέρνησής σας  σχετικά με την αποκατάσταση της αδικίας ( επαναφορά τιμής και τιμαριθμικής αναπροσαρμογής όπως καθορίστηκαν με τις αρχικώς υπογεγραμμένες συμβάσεις με τη ΔΕΗ, προ του Νόμου 4254/2014) στα  φωτοβολταικά στέγης – οικιακά φωτοβολταικά;
  2. Τι μέτρα σκοπεύετε να πάρετε  και σε τι χρονικό διάστημα για την αποκατάσταση της αδικίας ;
  3. Ποια στάση /θέση θα κρατήσει το Δημόσιο στις επερχόμενες αγωγές κατατίθενται από χιλιάδες ιδιοκτήτες οικιακών ΦΒ;
  4. Το εύλογο ερώτημα είναι τι ακριβώς παραβίασαν τα Οικιακά ΦΒ για να τύχουν τέτοιας απαράδεκτης αντιμετώπισης;
  5. Ποια όρια και κανόνες που έθεσε η ελληνική πολιτεία, παραβίασαν  τα Οικιακά ΦΒ;

Ο ερωτών βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ

Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Comments are closed.