Ανοιχτή πρόσκληση ΠΑΣΥΦΩΣ προς όλα τα πολιτικά κόμματα

Αρ.Πρωτ.: 7 – 11/9/2014

Θέμα: Αίτημα για πραγματοποίηση ενημερωτικής συνάντησης για την παραβίαση των συμβάσεων 42.000 νοικοκυριών με οικιακά φωτοβολταϊκά

Aξιότιμοι κύριοι,

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Στέγης (ΠΑΣΥΦΩΣ, έγκριση καταστατικού με την υπ’ αριθμ. 352/2014 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών) έχει ήδη περισσότερα από 5,000 μέλη ιδιοκτήτες οικιακών φωτοβολταϊκών (Φ/Β). Ο ΠΑΣΥΦΩΣ αποτελεί τον πολυπληθέστερο σύλλογο  ιδιοκτητών Φ/Β. Μεταξύ των σκοπών του ΠΑΣΥΦΩΣ είναι και η διαφύλαξη της νομιμότητας σε ότι αφορά τις αποφάσεις της πολιτείας για τα οικιακά Φ/Β, καθώς και η ορθολογική ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα.

Την 1η Απριλίου δημοσιεύτηκε ο Νόμος 4254, ΦΕΚ 85/07-04-2014 παραβιάζοντας τις συμβάσεις που υπέγραψαν 42.000 νοικοκυριά  με τη ΔΕΗ. Η κυβέρνηση  ενοχοποίησε και τα Φ/Β στις στέγες για το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ και για τις αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια μέσω του ειδικού τέλους για τις ΑΠΕ, ωστόσο ενδεικτικά :

1)     Ο Ειδικός Λογαριασμός για τις ΑΠΕ δεν εξυπηρετούσε  αποκλειστικά τις ΑΠΕ, όπως θα έπρεπε, αλλά πλήρωνε και μεγάλες ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο (που δεν είναι ΑΠΕ). Συγκεκριμένα αυτές οι μονάδες εισέπραξαν επιπλέον το 2012 το ποσό των 320 εκατ. €, ποσό μεγαλύτερο και από το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ το 2012 που ήταν 146,6 εκατ. €.

2)     Οι στρεβλώσεις του Ειδικού Λογαριασμού έγκαιρα είχαν επισημανθεί από φορείς του χώρου και οι αρμόδιοι του ΥΠΕΚΑ / ΡΑΕ δεν τα έλαβαν  υπ’ όψιν τους.

3)     Μεγάλης ισχύος εγκαταστάσεις ΜW και σε υψηλή σχετικά τιμή επετράπη να μπουν  στο σύστημα την περίοδο (2ο εξάμηνο 2012)  που ο Ειδικός Λογαριασμός ήδη εμφάνιζε σοβαρά προβλήματα. Επίσης θέμα προκύπτει πως οι εθνικοί στόχοι μέχρι το 2020 επετεύχθησαν ήδη από το 2012-2013. Αυτό σημαίνει ότι αν οι υπεύθυνοι για τη ρύθμιση και την εποπτεία του όλου συστήματος έκαναν σωστά τη δουλειά τους ποτέ δεν θα φτάναμε στο κούρεμα. Είναι τουλάχιστον περίεργο αυτές οι ευθύνες να επιρρίπτονται και στα Οικιακά ΦΒ  μέσω του έωλου επιχειρήματος ότι τάχα οι οικονομικές τους αποδόσεις ήταν υπερβολικές. Αν το σύστημα και ο  ειδικός λογαριασμός διαχειριζόταν σωστά δεν θα υπήρχε ανάγκη για εφεύρεση τέτοιου επιχειρήματος από την πλευρά των ΥΠΕΚΑ / ΡΑΕ.

4)     Τα Φ/Β στέγης παράγουν μόλις το 5% της συνολικής ενέργειας των ΑΠΕ. Επιπλέον, το έσοδο που αντιστοιχεί στα Οικιακά ΦΒ  μοιράζεται σε 42.000 νοικοκυριά, δηλαδή σε περισσότερους από 150.000 Έλληνες, επιτελώντας έτσι και έναν κοινωνικό ρόλο.

Πριν από 2-4 έτη, εντός της οικονομικής κρίσης, το ΥΠΕΚΑ  προέτρεπε τους πολίτες να βάλουν οικιακό Φ/Β και έγραφε σε επίσημα κείμενα ότι: «Τα οικιακά φωτοβολταϊκά, λόγω του κοινωνικού τους χαρακτήρα, ως ένα επιπλέον έσοδο στον οικογενειακό προϋπολογισμό, έχουν εξαιρεθεί … από την εισφορά…». Σήμερα, η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ καταργεί παρανόμως και τελείως άδικα  τον ειδικό αυτό κοινωνικό χαρακτήρα και βάζει στην ίδια κατηγορία τους χιλιάδες πολίτες των 2 – 10 KW με τους μεγαλοεπενδυτές και τις εταιρείες με Φ/Β πάρκα μεγάλης ισχύος. Χαρακτηριστικό είναι ότι με τον πρόσφατο Νόμο 4254 σε ένα πάρκο των 500 KW που συνδέθηκε στις αρχές του 2012 η τιμή της KWh είναι 0,305 €, ενώ ένα Φ/Β στέγης των 2 – 10 KW που συνδέθηκε στα τέλη του 2012 η τιμή της KWh είναι 0,295 €!!!!!

fv-various1

Τα Φ/Β στέγης έχουν τοποθετηθεί πάνω στα σπίτια δεσμεύοντας τα έτσι, ώστε οι ιδιοκτήτες να μην μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε τροποποίηση-επέκταση του σπιτιού τους για 25 έτη. Η συντήρηση των σπιτιών δυσχεραίνεται σοβαρά και για τους ιδιοκτήτες θα είναι ένας πραγματικός εφιάλτης αν δουν πως η στέγη τους παρουσιάζει οποιοδήποτε πρόβλημα. Ακόμα το ΥΠΕΚΑ δεν έχει λάβει υπόψη πως τα Φ/Β είναι μια νέα τεχνολογία που δεν έχει δοκιμαστεί για πολλά έτη και αναμένεται σοβαρή μείωση της απόδοσής τους. Ήδη αναφέρονται ζημιές και φθορές. Επιπρόσθετα, το μέσο Φ/Β στέγης δεν έχει την ίδια απόδοση με ένα πάρκο ανά KW λόγω κλίσης, προσανατολισμού, δυσκολότερου καθαρισμού και ευκολότερης υπερθέρμανσης..

Η παραβίαση των συμβάσεων με μειώσεις που ξεπερνούν το 46% έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε πολλά νοικοκυριά βλέποντας ότι καταστρατηγούνται οι συμφωνίες και πέφτουν έξω οι οικογενειακοί τους προϋπολογισμοί όταν έκαναν την εγκατάσταση. Θα πρέπει να τονισθεί ιδιαίτερα ότι πολλά νοικοκυριά εξάντλησαν τις μικρές αποταμιεύσεις τους ή πήραν δάνειο για την εγκατάσταση και τώρα δυσκολεύονται πάρα πολύ να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Οι κατά καιρούς υποσχέσεις του ΥΠΕΚΑ ότι θα βρεθεί λύση με το θέμα των τραπεζών ακόμη μένει γράμμα κενό.

Αγαπητοί

Έχει συντελεστεί μια κατάφορη κοινωνική και οικονομική αδικία καθώς  και παραβίαση σοβαρών συνταγματικών διατάξεων.

Παρακαλούμε όπως πραγματοποιηθεί συνάντηση μαζί σας με σκοπό την ενημέρωσή σας, τη λεπτομερέστερη παρουσίαση των θέσεών μας καθώς και την καταγραφή των δικών σας απόψεων.

Comments are closed.