Προτάσεις ΠΑ.ΣΥ.ΦΩ.Σ για τον εκσυγχρονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Β΄ φάση

Ο ΠΑ.ΣΥ.ΦΩΣ εκπροσωπεί 40.000 νοικοκυριά με Οικιακό Φωτοβολταϊκό σε όλη την Ελλάδα, με ενεργά μέλη πλέον των 7.000.

Οι θέσεις του είναι :

 1) Netmetering/Αυτοπαραγωγή:  Αύξηση της ισχύος και  πληρωμή της επιπλέον ενέργειας για να μπορεί ο ιδιοκτήτης να εξασφαλίζει μέρος των εξόδων για ασφάλεια-συντήρηση-ζημιές.

Δεν είναι δικαιολογία ότι ο πάροχος θα πρέπει να έχει κίνητρα για να συνδεθεί μαζί σου.

Ο πάροχος κερδίζει; NAI!

Η εγκατάσταση γίνεται χωρίς δικά του κεφάλαια, χωρίς να πληρώνει ασφάλεια συντήρηση και ζημιές. Το μεγάλο του κέρδος είναι ότι μεγαλώνει η ισχύς του σε Kw η  Mw.

Για τα αγροτικά ήδη έχει νομοθετηθεί αυτό, γιατί όχι για τα στεγης.

2) Virtual Netmetering/Εικονικός συμψηφισμός: Μέχρι στιγμής είναι σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας δηλαδή νομού. Ζητάμε την επέκτασή του στην επικράτεια για ολικό όφελος της κοινωνίας και σύνδεση της εγκατάστασης με   περισσότερα ρολόγια. Πιθανώς έτσι να δοθεί λύση στις πολυκατοικίες , όπου η ομοφωνία είναι δύσκολη.

3) Οικονομικός συμψηφισμός με σταθερή τιμή αποζημίωσης, δηλαδή παράγεις, εγχέεις στη Χ.Τ. και καταναλώνεις. Οι  kwh μετατρέπονται σε χρήμα και γίνεται συμψηφισμός. Όμως  λέμε όχι στα 6 kw, ιδανικά ζητάτε την επέκτασή του στα 20 kw και τιμή που η απόσβεση να γίνεται στα 8 έτη, και επέκταση τη σύμβασης στα 25 τουλάχιστον έτη. Ζητάμε πρόβλεψη ενοικίασης ακινήτου με έκδοση χωριστού λογαριασμού κατανάλωσης στο όνομα του ενοικιαστή.

Τέλος, η προϊστορία  της πολιτείας και γενικά της κάθε  κυβέρνησης δεν δίνει καθόλου εγγυήσεις τήρησης των συμβάσεων που υπογράφονται καθώς στα τελευταία έτη οι συμβάσεις δεν έχουν τηρηθεί με πολλές περικοπές και έκτακτες εισφορές.

Εμείς βλέπουμε ότι δύσκολα θα πειστούν  οι ιδιοκτήτες των κατοικιών για  ένα τόσο μικρό όφελος να δεσμεύσουν τα ακίνητα τους  για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εαν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα της ενέργειας από ήλιο πρέπει να δοθούν κίνητρα ώστε όλες οι κατοικίες να βάλουν φ/β. Έτσι λύνεις το πρόβλημα με έγχυση στη Χ.Τ. χωρίς απώλειες αποδεσμεύοντας εύφορη γη για καλλιέργειες. Πρέπει όμως  να δοθούν ουσιαστικά και δίκαια κίνητρα.

Εκ του ΔΣ ΠΑΣΥΦΩΣ

Comments are closed.