Δια ζώσης συζήτηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Υπουργού κ. Κώστα Σκρέκα και των μελών του ΔΣ του ΠΑΣΥΦΩΣ

Δια ζώσης συζήτηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Υπουργού κ. Κώστα Σκρέκα και των μελών του ΔΣ του ΠΑΣΥΦΩΣ κ.κ. Χρήστου Σώκου και Κώστα Φραγκούλη τη Δευτέρα 1η Μαρτίου 2021.

Κατά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των Φωτοβολταϊκών Στέγης εξέφρασαν την αγανάκτηση των 40.000 οικογενειών, πλέον των 150.000 πολιτών, που διαβιούν κάτω από ένα Φ/Β στέγης, επισημαίνοντας στο νέο Υπουργό κ. Σκρέκα την παντελή απουσία μέριμνας και τις αδικίες που υφίστανται τα νοικοκυριά με μικρά Φ/Β στέγης.

Εν περιλήψει αναφέρθηκαν:

  • Η απολύτως άστοχη πρόσφατη ενέργεια του Υπουργείου με την επιπλέον οριζόντια επιβάρυνση του 6% (4759/2020 – ΦΕΚ 245/Α/9-12-2020).

Ως γνωστό οι οριζόντιες περικοπές πλήττουν περισσότερο τους μικρούς.

Ο κ.Χατζηδάκης και η κ.Σδούκου επανέλαβαν ότι είχαν κάνει το 2014 οι κ.Μανιάτης και κ.Παπαγεωργίου με το μνημονιακό Ν. 4254 όπου επιβαρύνουν τα Φ/Β στέγης, παραβιάζοντας τις αρχές της ισότητας και αναλογικότητας.

  • Ότι τον περασμένο Μάιο με τον Ν. 4685/2020  το Υπουργείο φρόντισε να άρει τις αδικίες σε 1500 περίπου αγροτικά πάρκα των 100Kw ενώ για τα Φ/Β στέγης δεν υπήρξε καμιά μέριμνα.

Έτσι σήμερα τα πάρκα αμείβονται την παραγόμενη kWh περισσότερο από τα μικρά Φ/Β στέγης!!!

  • Ότι και για τα νέα Φ/Β στέγης παρατηρούνται επίσης σοβαρά παράδοξα.

Στο πλαίσιο της Σταθερής Τιμής Αποζημίωσης (feed in tariff) η πρόσφατη μείωση της ισχύος στα 6kW καθιστά ασύμφορο το πρόγραμμα (ΦΕΚ 1045/Β/26-3-2020).

Πρέπει να αυξηθεί (και όχι να μειωθεί) η μέγιστη ισχύ στα 20kW, όπως και η αμοιβή ανά kWh αφού είμαστε και καταναλωτές και αγοράζουμε την όχι μόνο πράσινη ενέργεια με περίπου 0,15€/kWh.  

  • Ανάλογα στο πλαίσιο της Αυτοπαραγωγής με Ενεργειακό Συμψηφισμό (net metering) η πλεονάζουσα ενέργεια προσφέρεται δωρεάν στο δίκτυο – αντίθετα για τα αντίστοιχα αγροτικά πάρκα έχει προβλεφθεί αποζημίωση μέχρι και για το 75% της παραγωγής (Ν.4643/2019).  

Ο κ. Σκρέκας μας ευχαρίστησε για την ενημέρωση, έδειξε να κατανοεί τα ζητήματα που μας αφορούν και υποσχέθηκε ότι θα τα εξετάσει.

Κλείνοντας την συνάντηση μας υποσχεθήκαμε αμφότεροι ότι θα παραμείνουμε σε επικοινωνία.

Comments are closed.