Ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ.Σταθάκης συναντήθηκε με τον ΠΑΣΥΦΩΣ

Την Πέμπτη, 12/01/2017, στις 17.00μμ , πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΔΣ ΠΑΣΥΦΩΣ με τον Υπουργό ΥΠΑΠΕΝ κ Σταθάκη. Το ΔΣ ΠΑΣΥΦΩΣ εκπροσώπησαν οι: Νταλάκας Γιώργος, Ράσιος Θανάσης, Σωκος Χρήστος. Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι κκ Καλιαμπάκος Δημήτρης (Καθηγητής ΕΜΠ), Κολλύρης Ηλίας (Νομικός Σύμβουλος ΠΑΣΥΦΩΣ)

Εκ μέρους του Υπουργείου, εκτός από τον υπουργό κ Σταθάκη Γιώργο, συμμετείχε και ο σύμβουλος του υπουργού κ Τσέκερης Δημήτρης.

Το ΔΣ ΠΑΣΥΦΩΣ ενημέρωσε πλήρως τον κ Σταθάκη σχετικά με το φλέγον θέμα της Αδικίας στα Οικιακά ΦΒ που επέφερε ο Νόμος 4254/2014 και που ακόμη δεν έχει αντιμετωπισθεί από πλευράς πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.

Προς τεράστια έκπληξη μας, ο κ Σταθάκης δήλωσε ότι δεν γνωρίζει το θέμα της Αδικίας στα Οικιακά ΦΒ και ότι δεν υπάρχει στην ατζέντα των εκκρεμοτήτων που του έχουν υποβάλλει οι υπηρεσιακοί παράγοντες…. !!!

Διαμαρτυρηθήκαμε εντονότατα λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο αφού έχουμε κάνει συναντήσεις και ενημερώσεις τόσο με κ Λαφαζάνη (Πρώην ΥΠΑΠΕΝ), κ Σκουρλέτη (Πρώην ΥΠΑΠΕΝ) και κ Βερροιόπουλο (ΓΓ ΥΠΑΠΕΝ) και έχουμε παραδώσει πλήρες ενημερωτικό υλικό καθώς και δύο Τεχνικές Οικονομικές Μελέτες, η μία εξ αυτών από ΕΜΠ. Τις μελέτες αυτές ο κ Βερροιόπουλος (ΓΓ ΥΠΑΠΕΝ) μας διαβεβαίωσε ότι τις μελέτησε σαν αρμόδιο όργανο .

Εκφράζοντας πολύ έντονα τη δυσαρέσκειά μας, αλλά και την αμφισβήτηση στο κατά πόσο οι υπηρεσιακοί παράγοντες μεταφέρουν σωστά τις πληροφορίες στον Υπουργό (..και δεν τις «πνίγουν» !!!!) παραδώσαμε επιτόπου στον κ Σταθάκη υλικό από τις δύο μελέτες όπως και σχετικό ενημερωτικό υλικό για την υπόθεσή μας. Είπαμε στον Υπουργό και το δέχτηκε, ότι για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο και λόγω του ότι πλέον η Εμπιστοσύνη μας στους Υπηρεσιακούς Παράγοντες είναι ανύπαρκτη, θα επικοινωνούμε απ’ ευθείας με το γραφείο του ώστε να μην υπάρξει πάλι τέτοιου είδους «παρατράγουδο»!!

Τα σημεία τα οποία, αρχικώς τόνισε ο κ Σταθάκης, και στα οποία ακολούθησε έντονη συζήτηση, ήταν:

1. Σε πόσο χρόνο κάνουν απόσβεση τα Οικιακά ΦΒ

2. Το Υπουργείο πρέπει να έχει όμοια αντιμετώπιση προς όλους

3. Είναι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και την οποία θα τηρήσει, για μηδέν έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό. Δεν μπορεί να πάρει πολιτικές αποφάσεις που να παραβαίνουν αυτό το πλαίσιο.

4. Θεωρεί το Νόμο 4254/2014 ..αξιοπρεπή …. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

5. Δεν ήταν ενήμερος ότι οι Τράπεζες δεν έχουν κάνει καμμία προσαρμογή στους όρους των δανείων που παρείχαν προς τους ιδοκτήτες Οικιακών ΦΒ για την εγκατάσταση

Στα ανωτέρω, το ΔΣ ΠΑΣΥΦΩΣ, όπως και οι κκ Καλιαμπάκος (Καθηγητής ΕΜΠ), Κολλύρης Ηλίας (Νομικός σύμβουλος ΠΑΣΥΦΩΣ) αντιπαραθέσαμε τα εξής επιχειρήματα / δεδομένα:

1. Το κίνητρο της γρήγορης απόσβεσης το διαφήμιζε το ίδιο το ΥΠΕΚΑ για να προσελκύσει πολίτες να εγκαταστήσουν Οικιακό ΦΒ. Δεν είναι λογικό και δίκαιο, εκ των υστέρων το ίδιο το υπουργείο να το χρησιμοποιεί σαν εργαλείο τιμωρητικής λογικής. Πληροφορήσαμε ωστόσο ότι η μείωση των τιμών και η ζημιές στις εγκαταστάσεις παρέτειναν σοβαρά την απόσβεση.

2. Τονίσαμε στον κ Σταθάκη ότι το σωστό δεν είναι να έχει όμοια αντιμετώπιση προς όλους, αλλά ΔΙΚΑΙΗ αντιμετώπιση. Τα Οικιακά ΦΒ δεν προκάλεσαν το πρόβλημα στον Ειδικό Λογαριασμό, ήταν ειδικό πρόγραμμα με χαρακτηριστικά Εξοικονόμησης Ενέργειας και εξοικείωσης μεγάλης μερίδας του πληθυσμού με ΑΠΕ, είχε ιδιαίτερα Οικονομικά και Κοινωνικά χαρακτηριστικά, δεν είχαν τεθεί στόχοι τους οποίους ξεπεράσαμε. Άρα, από πουθενά, όσο αυστηρά κι αν θέλει κάποιος να προσεγγίσει το θέμα, δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαν μπει τα Οικιακά ΦΒ σε καθεστώς «κουρέματος». Αυτό που έγινε ήταν ΑΔΙΚΙΑ και πρέπει να αποκατασταθεί. Τονίσαμε στον κ Σταθάκη ότι στη στρεβλή λογική του Ν 4254/2014 πραγματοποιήθηκαν αισχροκερδείς κινήσεις που θα πρέπει να αρθούν.

3. Επισημάναμε στον κ Σταθάκη ότι ακόμη και η Τρόικα δεν μιλά για αυστηρό/απόλυτο μηδέν στον Ειδικό Λογαριασμό. Άρα περιθώρια επίλυσης του θέματος, αν υπάρχει Πολιτική βούληση, υπάρχουν. Οσον αφορά το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να πάρει πολιτικές αποφάσεις για κάτι τέτοιο λόγω μνημονίου, υπενθυμίσαμε στον κ Σταθάκη το πρόσφατο επιδομα που δόθηκε (καλώς ) στους συνταξιούχους . Εκεί δε υπήρχε θέμα μνημονιακής υποχρέωσης .. ??

Επίσης υπενθυμίσαμε στον κ Σταθάκη για τις μεγάλες και χρόνιες στρεβλώσεις του Ειδικού Λογαριασμού, όπου αμείβονται σαν ΑΠΕ, μονάδες που καίνε Φυσικό Αέριο και που σκανδαλωδώς μπήκαν σε καθεστώς σχεδόν ΑΠΕ (μεγάλη ΣΗΘΥΑ ), θέματα που ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή κατακεραύνωνε !!

4. Το ότι θεωρεί το νόμο 4254/2014, αξιοπρεπή, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ τον κατακεραύνωνε στη Βουλή, το αφήσαμε ..ασχολίαστο .. !!

5. Για τους όρους των δανείων, τονίσαμε στον κ Σταθάκη, ότι κόσμος πολύς κινδυνεύει να χάσει περιουσίες που μπήκαν υποθήκες.

Τονίσαμε στον κ Σταθάκη ότι θα πρέπει να οριστεί ένας Οδικός Χάρτης – Σχέδιο, όπου με συγκεκριμένες, χειροπιαστές κινήσεις θα πρέπει να Αποκατασταθεί Πλήρως η Αδικία στα Οκιακά ΦΒ .

Ο κ Σταθάκης δεσμεύτηκε να ξανασυναντηθούμε σε 20 μέρες περίπου (αρχές Φεβρουαρίου), να έχει μελετήσει το θέμα για να πάρει θέση.

Φίλες και Φίλοι, ο Σύλλογος πρέπει να είναι παρών και να συνεχίσει τον αγώνα του.

Η πορεία δεν είναι εύκολη, οι πολιτικοί δίνουν τις «δικές τους ερμηνείες», όμως πρέπει να είμαστε παρόντες και δυνατοί.

Με εκτίμηση

ΔΣ ΠΑΣΥΦΩΣ

Comments are closed.