Ανακοίνωση ΠΑΣΥΦΩΣ για συνάντηση με κ. Πετράκο Αθανάσιο, Βουλευτή Μεσσηνίας, Υπεύθυνο Τομέα Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ

Τη Δευτέρα 8/9/2014, μέλη του προσωρινού ΔΣ του ΠΑΣΥΦΩΣ συναντήθηκαν με τον υπεύθυνο ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Πετράκο Θανάση.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, ο διάλογος ήταν ανοιχτός και ουσιαστικός ενώ διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων στα σημαντικά σημεία που ενδιαφέρουν όλους εμάς τους ιδιοκτήτες των Οικιακών Φωτοβολταϊκών. Ενδεικτικά:

  • Το πρόγραμμα των Οικιακών Φωτοβολταϊκών, είναι Ειδικό Πρόγραμμα με Κοινωνικά χαρακτηριστικά και οι ιδιοκτήτες Οικιακών ΦΒ δεν μπορεί ν’ αντιμετωπίζονται ως επενδυτές κι επιχειρηματίες
  • Οι Ιδιοκτήτες των Οικιακών Φωτοβολταϊκών, δεν φταίνε και δεν έχουν ουσιαστική συμβολή στη δημιουργία του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού
  • Για το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ , αποκλειστική και τεράστια ευθύνη έχουν όσοι είχαν κι έχουν την αρμοδιότητα και υποχρέωση να τον επιβλέπουν, όσοι διατηρούσαν και διατηρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα τις στρεβλώσεις στον Ειδικό Λογαριασμό, όσοι επέλεξαν να αποζημιώνουν το Φυσικό Αέριο ως ΑΠΕ καθώς και όσοι συνέχιζαν να εισάγουν με ανεξέλεγκτο ρυθμό νέα MW με προκλητικές τιμές αποζημίωσης, τη στιγμή που το σύστημα ήδη παρουσίαζε πρόβλημα, έλλειμμα για το οποίο οι φορείς του χώρου πολύ έγκαιρα είχαν προειδοποιήσει τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας ΥΠΕΚΑ /ΡΑΕ ότι θα συνέβαινε αν συνεχιζόταν η πολιτική που ακολουθήθηκε

Από την έναρξη της συνάντησης, ο κ. Πετράκος ξεκαθάρισε ότι, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, οι ιδιοκτήτες των Οικιακών Φωτοβολταϊκών θα επανέλθουν στις αρχικές τους συμβάσεις.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν κι άλλα ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με τις ΑΠΕ, τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και τη συμβολή και συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών σε αυτά.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ Πετράκο και ΣΥΡΙΖΑ για την συνάντηση καθώς και για τις θέσεις τους στα θέματα που απασχολούν το σύλλογό μας. Θεωρούμε πολύτιμη τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο των αιτημάτων μας.

Κατωτέρω παρατίθεται ολόκληρο το ΔΤ που εξέδωσε το γραφείο του κ Πετράκου εκ μέρους του ΣΥΡIΖΑ.

9.9.14

Συνάντηση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου με αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Συλλόγου Ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών Στέγης (ΠΑ.ΣΥ.ΦΩ.Σ.).

09/09/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου με αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Συλλόγου Ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών Στέγης (ΠΑ.ΣΥ.ΦΩ.Σ.).

 

Ο υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Προεδρείου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φωτοβολταϊκών Στέγης (ΠΑΣΥΦΩΣ),αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Γιώργο Νταλάκα, και τα μέλη Σωτήρη Τριγκα, Ηλία Βαθειά, και τον Νομικό Σύμβουλο Ηλία Κολλύρη.
Η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΥΦΩΣ ενημέρωσε τον κ. Πετράκο ότι ο σύλλογος ιδρύθηκε αποκλειστικά από ιδιοκτήτες οικιακών Φ/Β, το κύριο επάγγελμά των οποίων, δεν έχει σχέση με τα Φ/Β. Τα τελευταία τέσσερα έτη, τουλάχιστον 40.000 νοικοκυριά εγκατέστησαν στη σκεπή του σπιτιού τους ένα μικρό οικιακό Φ/Β στέγης. Πρόκειται για απλούς πολίτες που εμπιστεύτηκαν το Κράτος και τοποθέτησαν τις οικονομίες τους ή πήραν δάνειο για να ενισχύσουν το εισόδημά τους και για να συνεισφέρουν στην παραγωγή καθαρής ενέργειας.
Η επίθεση που δεχτήκαν τα Φ/Β, κορυφώθηκε με την κατάθεση νομοσχεδίου «εξυγίανσης» του ειδικού λογαριασμού του άρθρου 40 του Ν.2773/1999, σύμφωνα με το οποίο, η εγγυημένη τιμή πώλησης του παραγόμενου ρεύματος μονομερώς και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών τους, μειώνεται δραματικά έως 50%. Η δικαιολογία που αναφέρεται είναι το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ (ΛΑΓΗΕ κ.λπ.), το οποίο όμως προκλήθηκε από κακοδιαχείριση (λόγω ανεπάρκειας των ρυθμιστών του συστήματος ή λόγω σκοπιμότητας) και από τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών προμήθειας και παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο.
Τα Φ/Β στέγης έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ΑΠΕ, οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη:
·         Τα Φ/Β στέγης παράγουν μόλις το 5% της συνολικής ενέργειας των ΑΠΕ και δεν θα πρέπει να ενοχοποιούνται το ίδιο, σε σχέση με το 95%. Επιπλέον, αυτό το 5% μοιράζεται σε πάνω από 40.000 νοικοκυριά, δηλαδή σε περισσότερους από 120.000 Έλληνες, επιτελώντας έτσι και έναν κοινωνικό ρόλο.
·         Τα Φ/Β στέγης έχουν διάσπαρτη κατανομή σε όλη την επικράτεια, με αποτέλεσμα να εξισορροπείται το σύστημα μεταφοράς ενέργειας, ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις μεγάλες μονάδες.
·         Τα Φ/Β στέγης είχαν μεγαλύτερο αρχικό κόστος εγκατάστασης ανά kW σε σχέση με τα μεγάλες μονάδες.
·         Τα Φ/Β στέγης έχουν τοποθετηθεί πάνω στα σπίτια, δεσμεύοντάς τα έτσι και δυσχεραίνοντας τη συντήρηση. Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί πως για 25 έτη απαγορεύεται οποιαδήποτε τροποποίηση των σκεπών, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφηκε.
Το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Τα Φ/Β στέγης αλλά και οι ΑΠΕ γενικότερα, μπορούν να αποτελέσουν το εθνικό καύσιμο της ηλιόλουστης χώρας μας και να δημιουργήσουν μια πολύ ισχυρή εθνική βιομηχανία, άκρως φιλο-περιβαλλοντική.
Οι ιδιοκτήτες Φ/Β στέγης δεν αποδέχονται καμία μονομερή τροποποίηση των υφιστάμενων συμβάσεων. Απαιτούν δε, την ορθή και υπεύθυνη αντιμετώπιση του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ (ΛΑΓΗΕ κ.λπ.) καθώς και έλεγχο για το πώς αυτό δημιουργήθηκε.
Ο κος Πετράκος από την πλευρά του τόνισε ότι, η ενίσχυση της παραγωγής ενεργείας από ΑΠΕ και μάλιστα η μικρή και πολύ-διάσπαρτη παραγωγή που πρεσβεύουν τα Φ/β στέγης, βρίσκονται μέσα στο πρόγραμμά του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε δε ότι, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί απαράδεκτο και άδικο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και το καταψήφισε, διότι:
·         Δεν έχει κανένα νομικό, ηθικό και πολιτικό δικαίωμα η κυβέρνηση να προβαίνει σε μονομερή τροποποίηση των ήδη υπογεγραμμένων συμβάσεων.
·         Οι μειώσεις είναι μεγάλες και για ορισμένες κατηγορίες στο «new deal» και άδικες. Αντιθέτως ευνοήθηκαν συγκεκριμένοι μεγαλοεπιχειρηματίες οι οποίες επένδυσαν σε μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα  .
·         Το πρόβλημα της μείωσης του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ δεν μπορεί να το «φορτώνονται» αποκλειστικά οι παραγωγοί των ΑΠΕ διότι για την διόγκωσή του δεν ευθύνονται αυτοί αλλά οι άστοχες και χωρίς προγραμματισμό αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής.
·         Οι ιδιοκτήτες των οικιακών Φ/Β δεν είναι επιχειρηματίες αλλά οι εγκαταστάσεις τους έχουν κοινωνικό χαρακτήρα.
·         Βγάζει εκτός του κάδρου των ευθυνών και των συνεπειών τις τράπεζες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία των προβλημάτων στις ΑΠΕ.
·         Βάζει νέα έκτακτη εισφορά επί του τζίρου και μάλιστα χωρίς καμία παραμετροποίηση.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε επίσης ότι, η κυβέρνηση κουρεύει τους μικρούς, την ίδια στιγμή που συνεχίζει τις προκλητικές επιδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο στους ιδιώτες μεγαλο-παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο. Συνέπεια της εφαρμογής του σχεδίου της κυβέρνησης για τις ΑΠΕ θα είναι η καταστροφή των μικροπαραγωγών και η συγκέντρωση της παραγωγής των ΑΠΕ σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και στις τράπεζες.
Δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει ερώτηση στο ΥΠΕΚΑ για έλεγχο, για το πώς δημιουργήθηκε το έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό για τις ΑΠΕ (ΛΑΓΗΕ κ.λπ.) καθώς και για τροπολογία που θα άρει τις αδικίες του “New Deal”.
Πηγή: http://thanasispetrakos.blogspot.gr/2014/09/blog-post_36.html

 

Comments are closed.