Ανακοίνωση: Τηλεδιάσκεψη του ΠΑΣΥΦΩΣ με τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Χατζηδάκη και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας κ. Σδούκου.

Στις 2/11/20 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του ΠΑΣΥΦΩΣ με τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Χατζηδάκη και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας κ. Σδούκου. Τον ΠΑΣΥΦΩΣ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κ. Σώκος, ο Αντιπρόεδρος κ. Κούκος, ο Γενικός Γραμματέας κ. Δημίου, ο Ταμίας κ. Νάκος και ο Έφορος κ. Φραγκούλης, ενώ συνέδραμε στη συζήτηση με τις γνώσεις του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Βόκας.

Ο σύλλογος εκπροσωπώντας τα 40.000 νοικοκυριά με φωτοβολταϊκά στέγης (Φ/Β στέγης) παρουσίασε τις σοβαρότατες αδικίες που έχουν υποστεί τα Φ/Β στέγης και το αίσθημα αδικίας που υπάρχει.

Μονομερώς παραβιάστηκαν συμβάσεις από το κράτος, σε βάρος απλών πολιτών (όχι επιχειρηματιών) και επιπλέον χωρίς να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα και σταθμά προκαλούνται επιμέρους αδικίες από το μνημονιακό Νόμο 4254/2014 (μη τήρηση Αρχών Ισότητας και Αναλογικότητας).

Όλα αυτά έχουν αποδειχθεί και οι Μελέτες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής τα αναλύουν και έχουν προσκομιστεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Ευχόμαστε οι ειδικοί σύμβουλοι του Υπουργείου σε θέματα ενέργειας να μελετήσουν τα σχετικά, να εντοπιστούν τα λάθη του μνημονιακού Ν. 4254/2014 και σε επόμενη συνάντηση να συζητηθούν λύσεις.

Ειπώθηκε επίσης ότι ενώ πρόσφατα, η σημερινή  ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει τροποποιήσει το μνημονιακό Νόμο 4254/2014 προς όφελος άλλων κατηγοριών ΑΠΕ, για τα Φ/Β στέγης διατηρούνται οι αδικίες, ενώ σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΦΩΣ θα έπρεπε παράλληλα να αντιμετωπιστούν και στα Φ/Β στέγης. Είναι δυσάρεστα εκπληκτικό και άτοπο το γεγονός ότι σήμερα δεκαπλάσιες μονάδες πάρκων αμείβονται περισσότερο από τα Φ/Β στέγης του αντίστοιχου τριμήνου σύνδεσης!  

Σχετικά με τα περί ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ), κατανοούμε τις δυσκολίες, αλλά και αυτό το ίδιο το έλλειμμα είναι μια ακόμα απόδειξη της ανάγκης για ορθή διαχείριση από την ηγεσία του ΥΠΕΝ. Ο ΠΑΣΥΦΩΣ με το από 10/4/2020 έγγραφό του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας είχε επισημάνει ότι η κατάργηση της Χρέωσης Προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ), του Τέλους Λιγνίτη και η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ προς όφελος της ΔΕΗ, θα καταστήσουν και πάλι ελλειμματικό τον ΕΛΑΠΕ.

Η ηγεσία του ΥΠΕΝ οφείλει να ασχοληθεί με τις ΑΠΕ, όχι μόνο όταν ο ΕΛΑΠΕ φτάνει σε έλλειμμα και όταν πρόκειται να γίνουν νέες ΑΠΕ.

Εκτιμούμε ότι η ηγεσία του ΥΠΕΝ αναγνωρίζει τις αδικίες και έχει την πρόθεση για διόρθωση. Ο ΠΑΣΥΦΩΣ διαθέτει πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση και τη γνώση ώστε να αναζητηθούν και να εφαρμοστούν εφικτές λύσεις. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για έναν ειλικρινή διάλογο με σκοπό να ληφθούν επιτέλους δίκαιες αποφάσεις οι οποίες θα απαλύνουν πρωτίστως το πρόβλημα σε αδύναμα νοικοκυριά και δανειολήπτες.

Comments are closed.