Την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου η εκδίκαση των ομαδικών αγωγών εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου και της ΔΕΗ από τους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών στέγης

42.000 νοικοκυριά σε απόγνωση μετά το παράνομο «κούρεμα» έως και 42% στις τιμές του ρεύματος – Έκκληση στην Κυβέρνηση να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της.

Την εκπλήρωση της δέσμευσης της σημερινής Κυβέρνησης για την πλήρη και άμεση ανάκληση του Νόμου 4254/2014, που προβλέπει την αυθαίρετη μείωση έως 42% στην εγγυημένη τιμή πώλησης ρεύματος, ζητά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Στέγης (ΠΑΣΥΦΩΣ).

Παράλληλα, για τη διασφάλιση της δικαστικής προστασίας των 42.000 νοικοκυριών με οικιακά φωτοβολταϊκά που πλήττονται, κατατέθηκαν σχετικές αγωγές οι οποίες εκδικάζονται την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου στο Ειρηνοδικείο Αθηνών. Η κατάθεση των αγωγών έγινε μετά τη μονομερή τροποποίηση των συμβάσεών τους και την κατάργηση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής. Επισημαίνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών οικιακών φωτοβολταϊκών είναι μακροχρόνια άνεργοι με σοβαρά προβλήματα υγείας και με πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο, που έχουν περιέλθει σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο λόγω των νέων, δυσμενών όρων.

Επιπλέον, τονίζεται ότι οι αυθαίρετες αποφάσεις της Ελληνικής Πολιτείας και της ΔΕΗ, σε αντίθεση με τις κοινοτικές οδηγίες αλλά και τη διεθνή πρακτική, δημιουργούν πρόσθετες στρεβλώσεις στην αγορά των οικιακών φωτοβολταϊκών, ακυρώνοντας,στην ουσία, ένα πρόγραμμα με σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία, το περιβάλλον και τον τελικό καταναλωτή.

Παράλληλα, ο ΠΑΣΥΦΩΣ έχει καταθέσει και μήνυση για τις αξιόποινες πράξεις όλων των πρώην υπουργών και υφυπουργών ΥΠΕΚΑ, που συνυπέγραψαν το Νόμο 4254/2014, και ιδίως του αρμόδιου πρώην υφυπουργού κ. Μ. Παπαγεωργίου, για τα αδικήματα, μεταξύ άλλων, της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος. Μάλιστα, ήδη, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε τη σχετική μηνυτήρια αναφορά προς τη Γραμματεία της Βουλής, λόγω εμπλοκής πολιτικών προσώπων, προς εξέταση του ζητήματος της άρσης της βουλευτικής ασυλίας.

Τέλος, σημειώνεται πως ο ΠΑΣΥΦΩΣ, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα προχωρήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και των διεκδικήσεών του.

Comments are closed.