ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΜΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΕΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΑΠΕ

Η μείωση του Ειδικού Τέλους Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) στους λογαριασμούς ρεύματος, η κατάργηση της Χρέωσης Προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ), η κατάργηση του Τέλους Λιγνίτη, όπως και η διείσδυση νέων μεγάλων ΑΠΕ καθιστούν τον Ειδικό Λογαριασμό, απ’ όπου αμείβονται οι ΑΠΕ, ελλειμματικό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το από 3 Απριλίου 2020 Δελτίο του Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), στο τέλος του έτους προβλέπεται να έχει καταναλωθεί το μαξιλάρι των 70 εκατ. € και να υπάρχει επιπλέον έλλειμμα -40,09 εκατ.€

Δείτε εδώ το Δελτίο του Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ)

Και όλα αυτά χωρίς να έχουν ληφθεί καθόλου υπόψη οι νέες δυσχερείς συνθήκες που διαμορφώνονται από την πανδημία του κοροναϊού.   

Η διείσδυση νέων μεγάλων ΑΠΕ είναι για το έτος:

  • 2018 330 MW (253 MW Αιολικά, 46 MW Φωτοβολταϊκά Πάρκα, 9 MW ΜΥΗΣ, 21 MW Βιομάζα και 0.5 MW ΣΗΘΥΑ,
  • 2019 905 MW (746 MW Αιολικά, 148 MW Φωτοβολταϊκά Πάρκα, 1 MW ΜΥΗΣ, 5 MW Βιομάζα και 5 MW ΣΗΘΥΑ,
  • 2020 815 MW, όπως προβλέπεται από τον ΔΑΠΕΕΠ.

Σημειώνεται ότι για τα Φ/Β του ειδικού προγράμματος στεγών η διείσδυση μετά το 2014 είναι σχεδόν μηδενική, ενώ με το πρόγραμμα της αυτοπαραγωγής (Net Metering) έχουν συνδεθεί μόνο 1100 Φ/Β στέγης. Λόγω των υποτυπωδών κινήτρων από την πολιτεία, τα Φ/Β στέγης έχουν ουσιαστικά εγκαταλειφθεί και προωθούνται οι μεγάλες ΑΠΕ.

Όσον αφορά τα υφιστάμενα, δεν έχουν σβηστεί καθόλου από τη μνήμη των χιλιάδων νοικοκυριών με Φ/Β στέγης οι ημέρες της άνοιξης του 2014, όπου η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με λάθος αποφάσεις οδήγησε τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ σε έλλειμμα και προκάλεσαν τις άδικες περικοπές του Νόμου 4254/7-4-2014 στα Φ/Β στέγης των μικρομεσαίων νοικοκυριών.

Θυμίζουμε λοιπόν ότι το 2014, ενώ υπήρχαν προειδοποιήσεις ότι ο ΕΛΑΠΕ γινόταν ελλειμματικός, αδειοδοτούνταν περαιτέρω νέα πάρκα και πριμοδοτούνταν η ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο (όπως και πάλι φαίνεται να συμβαίνει σήμερα).

Όταν το έλλειμμα μεγεθύνθηκε η αρμόδια τότε ηγεσία του ΥΠΕΝ Μανιάτης και Παπαγεωργίου «τσουβάλιασαν» τα Φ/Β στέγης των νοικοκυριών με τις μεγάλες ΑΠΕ των εταιρειών. Οι περικοπές έγιναν χωρίς να τηρείται η Αρχή της Αναλογικότητας και έφτασαν για κάποια Φ/Β Στέγης στο 40% μείωση, ξεπερνώντας τις περικοπές και των, της ίδιας χρονιάς εγκαθισταμένων, Φ/Β πάρκων!!!

Αυτές οι άδικες περικοπές διατηρούνται αναιτιολόγητα μέχρι και σήμερα, ενώ θα μπορούσαν να γίνουν διορθωτικές τροποποιήσεις του Νόμου 4254, όπως έχει επισημάνει επανειλημμένα ο ΠΑΣΥΦΩΣ. Αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες σήμερα διαμαρτύρονται για την πολιτική που ακολουθείται (https://www.oikopv.gr/epistoli-pros-prothypoyrgo/) και οι ιδιοκτήτες Φ/Β στέγης έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον του κράτους.

Comments are closed.