Χαιρετισμός του Θανάση Πετράκου στη 1η Γενική Συνέλευση του ΠΑΣΥΦΩΣ

Ο βουλευτής Μεσσηνίας και υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος κατά την 1η Γενική Συνέλευση του  Πανελλήνιου Συλλόγου Φωτοβολταϊκών Στέγης (ΠΑΣΥΦΩΣ)

«Χαιρετίζω την 1η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου σας όπως αντιλαμβάνεστε, ως Βουλευτής και Υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με ενδιαφέρουν πάρα πολύ τα αποτελέσματα της γενικής σας συνέλευσης.

Φίλες και φίλοι

Ζούμε ιστορικές στιγμές.

Μια νέα σελίδα ανοίγεται μπροστά στην πατρίδα μας.

Κι αυτό γιατί η αντίστροφη μέτρηση για τη συγκυβέρνηση και τις πολιτικές της καταστροφής έχει αρχίσει.

Η επίσπευση της διαδικασίας για την εκλογή προέδρου δεν είναι παρά ένας σπασμός πριν το τέλος.

Όπως σπασμός πριν το τέλος είναι και η ξέφρενη κινδυνολογία με ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού.

 Ο κ. Σαμαράς επαναφέρει το πλαστό και αστείο δίλημμα: ή εγώ ή η καταστροφή.

Θεωρεί το λαό επικίνδυνο αν εκφραστεί όπως θέλει και την εκλογική διαδικασία πολιτική αστάθεια.

Ο πανικός και ο κατήφορός του δεν έχουν τέλος!

Ξεχνά ότι η καταστροφή είναι τραγικά παρούσα σαν αποτέλεσμα της δικής του μνημονιακής πολιτικής.

Ξεχνά ότι η σταθερότητα που επικαλείται είναι συνώνυμη με την δραματική ανεργία,την ανέχεια, τον αποδεκατισμό μισθών και συντάξεων, την διάλυση του κοινωνικού κράτους, το κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων, την βαριά φορολογία των λαϊκών στρωμάτων.

Η δική του σταθερότητα είναι το μαύρισμα της ζωής του λαού. Τα μνημόνια που θέλει να συνεχίσει είναι ο βραχνάς από τον οποίο θέλει να ξεφύγει ο ελληνικός λαός.

Συνεπώς η απομάκρυνση της κυβέρνησης Σαμαρά –Bενιζέλου δεν είναι το ατύχημα που δεν πρέπει να γίνει αλλά είναι  η ελπίδα, η διέξοδος και η λύτρωση του ελληνικού λαού”

Όπως ξέρετε είμαι  σε  επικοινωνία με το προεδρείο του Συλλόγου σας.

 Γνωρίζετε  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση του Νόμου 4254/2014 (New Deal) είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του για τον νόμο αυτό και τον είχε καταψηφίσει, τόσο επί της αρχής, όσο και κατ’ άρθρο. Οι διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ στα συγκεκριμένα άρθρα που αφορούσαν στο κούρεμα τιμών των παραγωγών, περιελάμβανε ρυθμίσεις που προέβλεπαν μεγάλες μειώσεις σε εγγυημένες τιμές για τα μικρά, πρώτα απ’ όλα, φωτοβολταϊκά μέχρι 100 κιλοβάτ, τα αγροτικά και τα οικιακά.

Ήταν απαράδεκτο ηθικά, νομικά και πολιτικά να προβαίνει η κυβέρνηση σε μονομερή τροποποίηση των συμβάσεων που έχει υπογράψει το Ελληνικό Δημόσιο, μειώνοντας δραματικά τις τιμές παραγωγών και οδηγώντας στην καταστροφή ανθρώπους που για να εγκαταστήσουν κάποιο μικρό 100αρι ή οικιακό φωτοβολταϊκό, δανείστηκαν ή έβαλαν τις οικονομίες τους, δεσμεύοντας σπίτια και περιουσίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, που αφορούν πολλά 100αρια, αγροτικά και οικιακά φωτοβολταϊκά, οι μειώσεις ξεπερνάνε το 35%.

Το πρόβλημα της μείωσης του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, ξαφνικά το φόρτωσαν αποκλειστικά στους παραγωγούς των ΑΠΕ, παρόλο που για τη διόγκωσή τους δεν ευθύνονταν αυτοί, αλλά οι άστοχες και χωρίς προγραμματισμό αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον ειδικό λογαριασμό για τις ΑΠΕ συνεχίζουν και πληρώνονται οι μεγάλες μονάδες ΣΥΘΗΑ φυσικού αερίου, είναι γνωστή η σκανδαλώδης ρύθμιση Παπακωνσταντίνου για την μετατροπή της μονάδας ΣΥΘ του Μυτιληναίου σε ΣΥΘΗΑ. Επίσης την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση συνεχίζει τις προκλητικές επιδοτήσεις 500 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο στους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος από φυσικό αέριο. Μάλιστα, η πρόκληση είναι πιο μεγάλη, αφού την περίοδο που «κούρεψε» τις τιμές των οικιακών φωτοβολταϊκών έδωσε σε ηλιοθερμικό πάρκο 280 ευρώ την μεγαβατώρα, τη στιγμή που η ίδια παραδεχόταν με τον νόμο αυτό πως όποιος μπαίνει από δω και πέρα στο σύστημα με πάνω από 80 € την μεγαβατώρα, θα επιβαρύνει τον ΛΑΓΗΕ.

Επίσης, είχαμε τονίσει ότι βγάζει εκτός του κάδου των ευθυνών τις Τράπεζες, οι οποίες έχουν σημαντικότατη ευθύνη για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο χώρο των φωτοβολταϊκών. Οι Τράπεζες έπρεπε και πρέπει να επωμισθούν ένα κομμάτι των επιπτώσεων. Πρέπει δηλαδή να κουρευτούν τα δάνεια όσων επένδυσαν σε μικρές ΑΠΕ, να είναι άτοκα για ένα διάστημα, οι δόσεις να επιμηκυνθούν στο χρόνο αποπληρωμής τους και να μειωθούν τα επιτόκια.

Τέλος, είχαμε επισημάνει ότι οι μεγαλύτερες μειώσεις, δηλαδή 35%, ήταν από το δεύτερο εξάμηνο του 2012 μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2013. Εκεί δηλαδή που βρίσκεται ο μεγάλος όγκος: τα μικρά, τα αγροτικά και τα οικιακά. Αντίστοιχα, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2013, όταν συνδέθηκαν κατά βάση μεγάλες μονάδες, οι μειώσεις ήταν πολύ μικρές.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πλέον ότι, στόχος της Κυβέρνησης είναι η καταστροφή των μικροπαραγωγών και η συγκέντρωση της παραγωγής των μικρών φωτοβολταϊκών σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αυτές ήταν οι διαφωνίες μας με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όταν ψηφίσθηκε και αυτές παραμένουν και σήμερα.

Τώρα, στο ερώτημα ποια θα είναι η στάση και η αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τις μικρές και μεσαίες μονάδες ΑΠΕ, θα σας πω ότι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που θα ανακοινωθεί, αναφέρουμε χαρακτηριστικά:

Στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στον ενεργειακό τομέα είναι η εξυπηρέτηση των αναπτυξιακών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών αναγκών. Στην κατεύθυνση αυτή προκρίνεται η σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, η αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και η σχεδιασμένη αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στα πλαίσια αυτά τα οικιακά φωτοβολταϊκά και τα φωτοβολταϊκά στέγης γενικότερα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα διότι διαχέουν το οικονομικό όφελος σε πολλούς μικρούς παραγωγούς και δεν επιβαρύνουν ούτε δημιουργούν τεχνικά προβλήματα στο ηλεκτρικό σύστημα και για αυτό στηρίζουμε και υποστηρίζουμε την περεταίρω ανάπτυξή τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται:

  • Να προωθήσει την αυτοπαραγωγή και τον ενεργειακό συμψηφισμό για τις μικρές και μεσαίου μεγέθους μονάδες των ΑΠΕ σε νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις και αγρότες
  • Και να επανεξετάσει τις μειώσεις των εγγυημένων τιμών στα Φ/Β, με κριτήρια:
  1. 1.     Καμία αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ.

2. Δίκαιη διευθέτηση του σημερινού αδιεξόδου, ανάλογα με το μέγεθος της εγκατάστασης, το κόστος υλοποίησης και την ενδεχόμενη επιδότηση.

3. Ανάληψη μέρους της επιβάρυνσης από τις τράπεζες μέσα από  σημαντική  μείωση  του  επιτοκίου  των  δανείων.

  1. 4.     Ιδιαίτερη μέριμνα για τα οικιακά φωτοβολταϊκά και τις μονάδες μέχρι 100 KW ανά ΑΦΜ με στόχο την μηδενική ως ελάχιστη μείωση για αυτά.

5. Κατάργηση των επιδοτήσεων στις μονάδες φυσικού αερίου και ακύρωση της απόφασης που αφορούν την σκανδαλώδη μετατροπή των ΣΥΘ σε ΣΥΘΗΑ».

Comments are closed.