«Η μεγάλη αδικία εις βάρος των ιδιοκτητών οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων». Ερώτηση στην βουλή από Γ.Μιχελάκη

Σε συνέχεια συνάντησης του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη με μέλη του ΠΑΣΥΦΩΣ και αναλυτικής ενημέρωσης του, ο βουλευτής κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι  ιδιοκτήτες οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Ο Γιάννης Μιχελάκης επισημαίνει στην ερώτησή του ότι τα οικιακά φωτοβολταϊκά προβλήθηκαν στην κοινή γνώμη ως όχι μόνο η πιο ενδεδειγμένη λύση για καθαρή ενέργεια, αλλά και ως μια επωφελής τοποθέτηση για τα ελληνικά νοικοκυριά, προκειμένου να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, εν μέσω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που διέρχεται η χώρα.

Όμως ενώ το ΥΠΕΚΑ στο αρχικό σχέδιο για την ανάπτυξη των οικιακών φωτοβολταϊκών, υποσχόταν τη στήριξη του προγράμματος με εγγυημένες τιμές και τιμαριθμική αναπροσαρμογή, στη συνέχεια υπαναχώρησε, προκαλώντας σημαντική μείωση της τελικής τιμής και  ουσιαστική απαξίωση της αρχικής επένδυσης.

          Ο Γιάννης Μιχελάκης καταλήγοντας τονίζει την ανάγκη στήριξης των πολιτών που βασίστηκαν στις δεσμεύσεις του κράτους και επένδυσαν στα φωτοβολταϊκά στέγης, ιδίως από τη στιγμή που πολλοί εξ αυτών δανείστηκαν από τις τράπεζες μέσω των πολυδιαφημισμένων σχετικών προγραμμάτων «πράσινης ενέργειας» ή έχουν συνδέσει τα φωτοβολταϊκά τους με   στεγαστικά δάνεια.

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής :

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ       

Ιωάννης Μιχελάκης

Βουλευτής Επικρατείας  – Νέα Δημοκρατία

 Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2014

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ι. Μανιάτη

Θέμα : «Η μεγάλη αδικία εις βάρος των ιδιοκτητών οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων»

Κύριε Υπουργέ,

          Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στέγης προβλήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην κοινή γνώμη ως όχι μόνο η πλέον ενδεδειγμένη λύση για καθαρή ενέργεια, αλλά και ως μια ιδιαίτερα επωφελής τοποθέτηση για τα ελληνικά νοικοκυριά.

          Πιο συγκεκριμένα, μέσα από μία μεγάλη καμπάνια έγινε ευρέως γνωστό ότι με την ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα επιτυγχάνεται, μεταξύ άλλων, η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, η μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η συμμόρφωση με Ευρωπαϊκές Οδηγίες και το Πρωτόκολλο του Κιότο και η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, δηλαδή μιας ανεξάντλητης ανανεώσιμης πηγής ενέργειας για τη χώρα μας.

          Εκτός όμως από την προστασία του περιβάλλοντος και την ενεργειακή ασφάλεια, το πιο σημαντικό και καινοτόμο ήταν ότι δόθηκε έμφαση στο δικαίωμα των πολιτών – καταναλωτών να συμμετέχουν στην παραγωγή ενέργειας, να την συμψηφίζουν με δίκαιους όρους και να συμπληρώνουν μέσω αυτής το εισόδημά τους, εν μέσω μιας τόσο δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.

          Ωστόσο ενώ το ΥΠΕΚΑ στο αρχικό σχέδιο ανάπτυξης των οικιακών φωτοβολταϊκών υποσχόταν τη στήριξη του προγράμματος με εγγυημένες τιμές και τιμαριθμική αναπροσαρμογή, στη συνέχεια υπαναχώρησε, καταργώντας την τιμαριθμική αναπροσαρμογή και μάλιστα συνέδεσε τα οικιακά φωτοβολταϊκά ακόμη και με το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ.

          Ιδίως η μείωση της συμφωνηθείσας τιμής σε συνδυασμό με την κατάργηση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, νομοτελειακά θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση της τελικής τιμής και σε ουσιαστική απαξίωση της αρχικής επένδυσης.

          Είναι προφανές ότι η παραπάνω εξέλιξη επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα σε ένα δύσκολο επενδυτικό περιβάλλον, αλλά και στη μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης για τόνωση της ανάπτυξης, ενώ παράλληλα κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών, οι οποίοι στηρίχθηκαν στις δεσμεύσεις του κράτους και επένδυσαν στα φωτοβολταϊκά.

Μάλιστα πολλοί για το σκοπό αυτό δανείστηκαν από τις τράπεζες μέσω των πολυδιαφημισμένων αντίστοιχων προγραμμάτων «πράσινης ενέργειας», ενώ παράλληλα ένα σημαντικό μέρος των φωτοβολταϊκών στέγης είναι συνδεδεμένα με στεγαστικά δάνεια, τα οποία έχουν συνάψει οι ιδιοκτήτες τους.

Με τα δεδομένα αυτά προκαλεί εύλογη απορία το γεγονός ότι ένας φωτοβολταϊκός σταθμός των 100kWp αποζημιώνεται με 0,305 ευρώ/kWh, δηλαδή με τιμή αισθητά υψηλότερη σε σχέση με ένα 10άρι  σε στέγη, το οποίο αποζημιώνεται με μόλις 0,255 ευρώ/kWh, όταν μάλιστα το κόστος εγκατάστασής του δεύτερου είναι αισθητά υψηλότερο.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ :

Ποια είναι η θέση σας για το παραπάνω ζήτημα ;

Που οφείλεται η αλλαγή στάσης του Υπουργείου, εξαιτίας της οποίας χιλιάδες ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών στέγης αισθάνονται εύλογα  αδικημένοι ;

Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για την έμπρακτη και αποτελεσματική στήριξη των ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών στέγης ;

Ο ερωτών Βουλευτής

Ιωάννης Μιχελάκης

Comments are closed.