Εξεταστική Επιτροπή για την Πράσινη Ανάπτυξη και το Έλειμμα του ΛΑΓΗΕ

(Η Επιστολή μου στους 300)

Αξιότιμε κ/κα Βουλευτή,

Επειδή την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται προς ψήφιση ένα κρίσιμο Νομοσχέδιο, σας παρακαλώ να διαβάσετε προσεκτικά το κείμενο και να ψηφίσετε με θάρρος και γνώμονα το Δίκαιο αφού ενημερωθείτε εμπεριστατωμένα.
Όταν το 2009 στην αρχή της κρίσης στην Ελλάδα οι έχοντες έβγαζαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, η ανεργία αυξάνονταν, η χώρα βυθιζόταν στην ύφεση και ο φόβος της εξόδου της χώρας από το ευρώ έδιωχνε ακόμη και τους τελευταίους επενδυτές, εγώ και χιλιάδες άλλοι συμπολίτες μου πιστέψαμε στην Πράσινη Ανάπτυξη, που τότε διατυμπάνιζε ο τέως Πρωθυπουργός, και στο Ελληνικό Κράτος.


Έτσι, λοιπόν, 35000 πολίτες επενδύσαμε με βάση το ΦΕΚ που σας επισυνάπτω στην παραγωγή ενέργειας με φωτοβολταικά πάνελ στη στέγη του σπιτιού μας, την οποία πουλάμε στη ΔΕΗ, με βάση τη σύμβαση που υπογράψαμε, με εγγυημένη τιμή για 25 έτη που αναπροσαρμόζεται ετήσια με βάση τον πληθωρισμό. Η επένδυση αυτή έγινε με ίδια κεφάλαια, κυρίως όμως με δανεισμό, βάζοντας ενέχυρο την ίδια τη σύμβαση με τη ΔΕΗ. Ο χρόνος απόσβεσης με ιδανικές συνθήκες (χωρίς χαράτσι, έκτακτη εισφορά, φθορές) είναι 6-10 έτη.
Δώσαμε, έτσι, ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελληνική οικονομία και στη χώρα, δώσαμε έσοδα στο Κράτος πληρώνοντας ΦΠΑ και τέλη σύνδεσης στη ΔΕΗ, δώσαμε εργασία σε όλους τους συναφείς κλάδους-εγώ προσωπικά αγόρασα πάνελ που κατασκευάζονται στην Ελλάδα- και δώσαμε ώθηση στην ανάπτυξη, αφου πραγματοποιήσαμε στον καιρό της κρίσης 35000 ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. Βοηθήσαμε δε στην προστασία του περιβάλλοντος.
Το σημαντικότερο, όμως, όταν κατηγορούσαν την Ελλάδα ότι δεν έχει πρωτογενή παραγωγή και ότι σε πιθανή έξοδο από το ευρώ δε θα μπορούμε να εισαγάγουμε πετρέλαιο για να ζεσταθούμε….εμείς δημιουργήσαμε μια σημαντική πρωτογενή παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας και βοηθώντας στη μελλοντική ενεργειακή μας ανεξαρτησία. Ήταν θλιβερές οι εικόνες που ζήσαμε φέτος με νεκρούς από το κρύο και νέφος αιθαλομίχλης στις πόλεις.
Όχι, φυσικά, δεν είμαστε ευεργέτες..Δε θα μπορούσαμε να είμαστε η γενιά των ανέργων ή των 500 ευρώ και να είμαστε και ευεργέτες. Ζητάμε συγγνώμη που αποφασίσαμε να επενδύσουμε στη χώρα μας και να γίνουμε από γενιά της ανεργίας γενιά της παραγωγής και από γενιά των 500 σε γενιά των 1000 ευρώ. Το λάθος μας δεν ήταν που πιστέψαμε στην Πράσινη Ανάπτυξη, γιατι σε αντίθεση με εσάς τους πολιτικούς που αλλάζετε θέσεις ανάλογα με τις δημοσκοπήσεις, εμείς πιστεύουμε ακόμη στην Πράσινη Ανάπτυξη και είμαστε υπερήφανοι για αυτό το έργο που κάναμε.
Το λάθος μας ήταν που εμπιστευτήκαμε το Ελληνικό Κράτος και το Πολιτικό Σύστημα που εσείς εκπροσωπείτε και συνάψαμε σύμβαση μαζί του. Θεωρήσαμε ότι λόγω της Κρίσης το Κράτος θα ήταν εφεξής φερέγγυο και Δίκαιο.
Αλλά όπως αποδεικνύεται με το προσχέδιο νόμου που σας επισυνάπτω, αθετείτε τους όρους με τους οποίους προχωρήσαμε σε αυτήν την επένδυση, καταγγέλοντας μονομερώς τις συμβάσεις μας με νόμο που προβλέπει μείωση της εγγυημένης τιμής πώλησης 50%, κάνοντας εξαρχής την επένδυση ζημιογόνο. Δεν είναι όμως μόνο η οικονομική ζημία που προκαλείτε σε 35000 οικογένειες με το νόμο. Είναι για άλλη μια φορά η αφερεγγυότητα που δείχνει το κράτος σε κάθε μορφής επένδυση και συνδιαλλαγής και η έλλειψη σεβασμού στον Έλληνα Πολίτη. Αντίθετα, τις συμβάσεις με τις Κατασκευαστικές για τα Διόδια δεν τις αλλάξατε γιατί ήταν δεσμευτικές. Για εμάς δεν είναι δεσμευτικές?
Επικαλείται η αναγκαιότητα του Νόμου λόγω του αυξανόμενου ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ. Ποιος είναι όμως υπεύθυνος για αυτό? Σίγουρα όχι τα οικιακά φωτοβολταικά, που αντιστοιχούν μόνο στο 5% των ΑΠΕ και είναι γνωστό ότι λόγω των πολλών σημείων τους στην Επικράτεια, στην πραγματικότητα εξομαλύνουν την τάση του δικτύου και μειώνουν το κόστος μεταφοράς ενέργειας. Μήπως το έλλειμμα οφείλεται σε κακοδιαχείρηση, καταχρηστική επιδότηση μη ΑΠΕ από ορυκτά ή μήπως είναι λογιστικό για να εμφανίζει κέρδη η ΔΕΗ και να πουληθεί ευκολότερα? Δε γνωρίζω την απάντηση, εάν ο αρμόδιος Υπουργός και Υφυπουργός- Νομοθέτης δε μπόρεσε να βρει και να δώσει μια Δικαιη λύση που δεν πλήττει τα συμφέροντα αυτών που ουδεμία ευθύνη φέρουν για το έλλειμμα, γιατί δεν παραιτείται?
Μήπως η Βουλή πρέπει να προχωρήσει σε Επείγουσα Εξεταστική Επιτροπή για το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ για να βρεθούν οι πραγματικοί υπαίτιοι και να αποδωθούν ευθύνες?
Εάν η λύση είναι να αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ στα τιμολόγιο της ΔΕΗ ας γίνει. Εάν η λύση είναι μέρος του κοινωνικού μερίσματος που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός ας είναι. Ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διατυμπανίζουν ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση, εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα και άρα καμία κατάσταση έκτακτης Εθνικής ανάγκης δεν υφίσταται.
Τα οικιακά φωτοβολταικά μπορεί και πρέπει να εξαιρεθούν. Εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε παθητικά καμιά τροποποίηση των συμβάσεών μας που προσβάλλει τα νόμιμα δικαιώματά μας και θα διεκδικήσουμε με κάθε νόμιμο μέσο τη δικαίωσή μας.
Είμαστε η γενιά που τόλμησε να επενδύσει στην Ελλάδα μέσα στην κρίση..Δε θα διστάσουμε πουθενά.
Θα καταδικάσουμε δε πολιτικά όποιον Βουλευτή ή Κόμμα ψηφίσει υπέρ του Νομοσχεδίου.

Με τιμή,

Θ. Κωλέττης

Μέλος του Συλλόγου Φωτοβολταικών Στέγης

Comments are closed.