Δίκη ΣτΕ για τα Φ/Β στέγης: χωρίς ουσιαστική αντίκρουση

Με σαφή και εμπεριστατωμένα επιχειρήματα αγόρευσαν οι δικηγόροι των ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών στέγης (Φ/Β) Καθηγητής κ. Μεταξάς και κ. Κολλύρης κατά την εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας την 5/10/2020.  

Στο δικαστήριο, στο οποίο προήδρευε η αντιπρόεδρος του ΣτΕ κ. Χρυσικοπούλου, αναφέρθηκαν εν συντομία: 

  • Η παραβίαση των συνταγματικών αρχών της ισότητας και αναλογικότητας από το Ν. 4254/2014, αλλά και οι σαφείς παραβιάσεις του ευρωπαϊκού δικαίου.
  • Η συγκεκριμένη τιμή αποζημίωσης, η οποία αναγράφονταν πάνω στις συμβάσεις που το ίδιο το κράτος πρότεινε στους πολίτες και στη συνέχεια το ίδιο αθέτησε με το Ν.4254. 
  • Το γεγονός ότι πολλοί ιδιοκτήτες Φ/Β στέγης προέβησαν για την υλοποίηση του φ/β σε επαχθή δανεισμό, καθώς αναγκάστηκαν να αποπληρώνουν το υψηλότοκο δάνειο, παρά τη μείωση της τιμής αποζημίωσης για τις παραγόμενες πράσινες kwh.    
  • Οι ιδιαιτερότητες των φωτοβολταϊκών στέγης με τα πολλαπλά πλεονεκτήματα και τον κοινωνικό τους ρόλο, τα οποία αναγνωρίζονται αλλά παραβλέφθηκαν από το Ν.4254/2014. 
  • Ο πρόσφατος “εξορθολογισμός”, όπως τον αποκάλεσε ο ίδιος ο νομοθέτης, που έγινε στα αγροτικά φωτοβολταϊκά τον περασμένο Μάιο με την τροποποίηση του επίμαχου Ν.4254. Άρα το ίδιο το κράτος αναγνωρίζει τις αστοχίες του νόμου. 

Στη συνέχεια αγόρευσαν οι δικηγόροι του δημοσίου, αλλά και της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ, της ΡΑΕ, και άλλων φορέων της ενεργειακής αγοράς, οι οποίοι υπερασπίσθηκαν τη συνταγματικότητα και το “δίκαιο” των ρυθμίσεων του New Deal χωρίς εντούτοις να προβάλλουν ουσιαστικές αντικρούσεις στην εμπεριστατωμένη αγόρευση του Καθηγητή κ. Μεταξά. Στο πλαίσιο της γνωστής τακτικής των αντιδίκων μας που κατατείνει παγίως στο να μην επικεντρωθεί η δικαστική κρίση στην ουσία της υπόθεσης αλλά σε διαδικαστικούς τύπους, προέταξαν εκ νέου επιχειρήματα περί αναρμοδιότητας του συγκεκριμένου δικαστηρίου (του ΣτΕ) να αποφανθεί για την ουσία της υπόθεσης. 

Σύμφωνα με τον Kαθηγητή κ. Μεταξά, ο οποίος προσωπικά παρέστη και αγόρευσε ενώπιον του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας, η επιστημονική τεκμηρίωση των θέσεών μας επί όλων των κρίσιμων νομικών παραμέτρων της υπόθεσης υπήρξε εξαντλητική και εν πολλοίς αναντίλεκτη. Μέχρι το τέλος του μήνα οφείλουν να κατατεθούν τα σχετικά υπομνήματα εκ μέρους όλων των διαδίκων και εν συνεχεία θα αναμένουμε την έκδοση της απόφασης.

Η χθεσινή εκδίκαση είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας χιλιάδων ιδιοκτητών, συνήθως μικρομεσαίων νοικοκυριών, οι οποίοι συσπειρώθηκαν στον ΠΑΣΥΦΩΣ για να αντισταθούν στην αδικία και στην αδιαφορία των ιθυνόντων του Κράτους. Παρά το πέρας των έξι ετών, τα νοικοκυριά επέμειναν και θα συνεχίσουν να επιμένουν και να προασπίζονται το δίκιο και το φωτοβολταϊκό τους – διότι πλέον είναι μέρος του σπιτιού τους.

Comments are closed.