Ενημέρωση της Ένωσης Κεντρώων για το ζήτημα των οικιακών φωτοβολταϊκών

Συνάντηση με  κ. Βασίλη Λεβέντη πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων πραγματοποίησε ο ΠΑΣΥΦΩΣ τη Δευτέρα 8/8/2016 στη Βουλή. Αναφέρθηκαν οι ιδιαιτερότητες των οικιακών φωτοβολταϊκών και οι δυσκολίες απόσβεσης του αρχικού κεφαλαίου και αποπληρωμής των δανείων για χιλιάδες νοικοκυριά όπου «τσουβαλιάστηκαν» μαζί με μεγαλοεπενδυτές και επιχειρήσεις με πάρκα στο βωμό διάσωσης του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ.

Συνοπτικά  παρουσιάστηκαν οι παρακάτω θέσεις του Συλλόγου:

  1. Υπογεγραμμένες συμβάσεις δεν αναιρούνται από καμία σοβαρή Πολιτεία.
  2. Τα Φωτοβολταικά Στέγης/Οικιακά ΦΒ είναι Ειδικό Πρόγραμμα όπου επιτυγχάνει την παραγωγή ενέργειας στο σημείο κατανάλωσης της και μάλιστα από μικρο-μεσαία νοικοκυριά. Ως κίνητρο, για να μπουν στο πρόγραμμα ευρύτατες ομάδες πληθυσμού ήταν και το καθεστώς εγγυημένης τιμής για 25 έτη. Η Τιμή που αποζημιώνονταν τα Οικιακά ΦΒ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ήταν μικρότερη της Αξίας που προσέφεραν στην Κοινωνία και Οικονομία. Εμπεριστατωμένη μελέτη του ΕΜΠ αποδεικνύει ποσοτικά την εν λόγω θέση.
  3. Τα Οικιακά ΦΒ δεν έπρεπε ποτέ να μπουν στη λογική του περίφημου “New Deal/κουρέματος τιμών». Δεν προκάλεσαν αυτά το πρόβλημα στον Eιδικό Λογαριασμό. Όμως, λόγω «αστοχιών» των υπευθύνων, 42.000 νοικοκυριά υφίστανται τιμωρία για κάτι που δεν έκαναν. Είναι Δίκαιο αυτό;
  4. ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ προεκλογικά δεσμευόταν για την Αποκατάσταση της Αδικίας στα Οικιακά ΦΒ. Μετεκλογικά δεν έχουν μείνει δικαιολογίες για τη μη τήρηση των δεσμευσεών τους.

«Δίκαιη Ανάπτυξη» δεν μπορεί να υπάρξει όταν παραμένει άλυτο ένα πρόβλημα που βασανίζει 42.000 νοικοκυριά, την ώρα μάλιστα που δάνεια τραπεζικά δεν «κουρεύτηκαν» αναλόγως…!! Συνυπολογίζοντας και τις επιπτώσεις της κρίσης (δηλ. ανεργία, προβλήματα υγείας, άτομα με ειδικές ανάγκες) το πρόβλημα γίνεται ακόμη ποιο δυσβάσταχτο.

Ο κ. Λεβέντης κατανόησε το ζήτημα και δεσμεύθηκε να κάνει όλες τις απαιτούμενες κινήσεις προς την Αποκατάσταση της Αδικίας σε βάρος των Οικιακών ΦΒ.

Comments are closed.