Μήνυμα ΠΑΣΥΦΩΣ προς τους πολιτικούς: Η αδικία στα οικιακά Φ/Β παραμένει

Ο ΠΑΣΥΦΩΣ είναι σύλλογος 42.000 νοικοκυριών, δηλ. εκπροσωπεί τη μεγάλη μερίδα των 170.000 περίπου πολιτών με οικιακό φωτοβολταϊκό στο σπίτι του (Φ/Β στέγης). Η αδικία και η εξαπάτηση που έλαβε χώρα σε εμάς τους χιλιάδες πολίτες είναι πολύ χειρότερες από τις περιπτώσεις του χρηματιστηρίου του 1999-2000 ή των ομολογιούχων.

Δεν ήμασταν επενδυτές, αλλά, ΕΝ ΜΕΣΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ (2010-2013) και με προτροπή της πολιτείας, πληρώσαμε 20.000-40.000 ευρώ και διαμορφώσαμε τις στέγες μας, αγοράσαμε τον ακριβό και μη δοκιμασμένο εξοπλισμό και πληρώσαμε τα σχετικά παράβολα, χωρίς καμία επιδότηση (ΚΥΑ Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις, ΦΕΚ Β΄1079/04.06.2009). Σκοπός ήταν: να παράγουμε στη χώρα του ήλιου καθαρή ενέργεια και εμείς οι απλοί πολίτες.

Ως κίνητρο, που προωθήθηκε από την ίδια την πολιτεία,  υπογράφηκε μια σύμβαση με εγγυημένες τιμές πώλησης κιλοβατώρας, με τιμαριθμική αναπροσαρμογή, σε βάθος 25 ετών, για να γίνει απόσβεση και να συμπληρώνεται  το ετήσιο εισόδημα των νοικοκυριών με περίπου 3.000-5.000 ευρώ ετησίως.

Σημειωτέον ότι,  βάσει αυτών των υποσχέσεων και δεσμεύσεων με σύμβαση της Πολιτείας, οι Τράπεζες χορήγησαν δάνεια για την εγκατάσταση των Οικιακών ΦΒ.

Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών, η τότε κυβέρνηση ήρθε την 1η Απριλίου 2014 με το Νόμο 4254 και η αρχική εγγυημένη τιμή του παραγόμενου ρεύματος Άδικα και Αντισυνταγματικά μειώνεται δραματικά έως και 40%, όπως επίσης καταργείται και η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των τιμών. Η υπόθεση αποδείχθηκε μια καλοστημένη παγίδα, από ποιον;;; – από την ίδια την τότε κυβέρνηση!!!  ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΓΙΝΑΝ ΚΟΥΡΕΛΟΧΑΡΤΑ.

ΉΔΗ 7,000 ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ – ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΑΣΥΦΩΣ – ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΜΕ ΕΞΩΔΙΚΑ, ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ  ΚΑΙ ΑΓΩΓΕΣ (http://www.oikopv.gr/prwth-lista-melwn-gia-nomikes-energeies-14-6-15/).

Τα γεγονότα και τα στοιχεία αποδεικνύουν πως ΥΠΕΚΑ/ΡΑΕ διέπραξαν σοβαρότατες παραλήψεις / «αστοχίες»:

  • Δεν φρόντισαν για τη διασφάλιση των πόρων και το μέλλον του Ειδικού Προγράμματος για τις Στέγες και παρόλο που ήταν ένα ειδικό πρόγραμμα και η διάρκεια του ήταν μέχρι το 2019 σταμάτησε από το 2013. Αιτία η ανεπάρκεια ελέγχου εκ μέρους ΥΠΕΚΑ, αφού επετράπη η είσοδος στο σύστημα τεράστιων ποσοτήτων ΜW μεγάλων πάρκων με άναρχο τρόπο. Τα Φ/Β στέγης των απλών πολιτών μπήκαν στον ίδιο κορβανά με τα μεγάλα πάρκα επιχειρήσεων. Άρα το μεγάλο ψάρι (πάρκα σε επίπεδα πολλών MW) έφαγε τα μικρά φ/β στέγης καθώς δεν υπήρχε κάποιο πλαφόν μεταξύ των κατηγοριών.
  • Επιπρόσθετα, μονάδες  Φυσικού Αερίου (ιδίως μεγάλη ΣΗΘΥΑ) αν και δεν είναι ΑΠΕ, συνεχίζουν να  χρηματοδοτούνται από τον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ!!!

Επιπλέον:

  • Οι ιδιοκτήτες των οικιακών Φ/Β δεν είναι επιχειρηματίες και επενδυτές, είναι πρωτίστως μικροπαραγωγοί και καταναλωτές καθαρής ενέργειας, όπου για τη συμμετοχή τους η Πολιτεία έδωσε κίνητρα με εγγυημένες τιμές για να επιτύχει τα οφέλη που προσφέρουν τα οικιακά Φ/Β, αλλά και για εξοικείωση και δοκιμή της νέας τεχνολογίας Φ/Β στην Ελλάδα από πολίτες (εκδημοκρατισμός της παραγωγής ενέργειας).
  • Τα Φ/Β στέγης έχουν διάσπαρτη κατανομή σε όλη την επικράτεια, με αποτέλεσμα να εξισορροπείται το σύστημα μεταφοράς ενέργειας, ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις μεγάλες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Επίσης παράγουν ενέργεια, όπως και τα άλλα Φ/Β, σε ώρες αιχμής της ζήτησης (μεσημέρι), ειδικά το καλοκαίρι, συμβάλλοντας σοβαρά στην αποφυγή διακοπών ρεύματος (blackouts), τα οποία προκαλούν μεγάλο κόστος.
  • Τα Φ/Β στέγης έχουν τοποθετηθεί πάνω στα σπίτια, δεσμεύοντάς τα έτσι και δυσχεραίνοντας τη συντήρηση. Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί πως για 25 έτη απαγορεύεται οποιαδήποτε τροποποίηση των σκεπών. Από την άλλη όμως δεν δεσμεύεται καλλιεργήσιμη γη, ούτε υποβαθμίζονται δασικές εκτάσεις και τουριστικές περιοχές (διάνοιξη δρόμων, αισθητική ρύπανση), όπως συμβαίνει με άλλες ΑΠΕ (Φ/Β πάρκα, ανεμογεννήτριες).
  • Τα Φ/Β στέγης είχαν μεγαλύτερο αρχικό κόστος εγκατάστασης ανά kW σε σχέση με τα Φ/Β πάρκα (περίπου 30%), επίσης τα Οικιακά ΦΒ δεν πετυχαίνουν, στην πλειονότητά τους, βέλτιστες αποδόσεις σε παραγωγή kWh, όπως αυτό συμβαίνει στα Φ/Β πάρκα. Ωστόσο, χαρακτηριστική αδικία είναι ότι με τον πρόσφατο Νόμο 4254 σε ένα πάρκο των 500 kW που συνδέθηκε στις αρχές του 2012 η τιμή της kWh είναι 0,305 €, ενώ ένα Φ/Β στέγης των 2-10 kW που συνδέθηκε την ίδια χρονιά η τιμή της kWh είναι 0,295 €!!! Επίσης, για αρκετά αγροτικά Φ/Β πάρκα των 100 kW που συνδέθηκαν το 2012-2013 η τιμή της kWh ανέρχεται στα 0,37€, ενώ στα μικρά Φ/Β στέγης των 2-10 kW η τιμή είναι μικρότερη και πέφτει στα 0,22 η kWh!!!
  • Τα Φ/Β στέγης αποτελούν μόλις το 5% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ/ΣΗΘΥΑ (Δελτίο ΛΑΓΗΕ, Δεκ 2013) και το όφελος αυτό μοιράζεται σε 42.000 νοικοκυριά.
  • Τέλος, σε χιλιάδες νοικοκυριά προκαλούνται σημαντικά οικονομικά προβλήματα, ιδίως σε ανέργους και δανειολήπτες, και πολλοί κινδυνεύουν να χάσουν και τα σπίτια τους.  

Πέραν της δυσβάσταχτης οικονομικής ζημιάς που υφίστανται οι ιδιοκτήτες Οικιακών ΦΒ, η αθέτηση υπογεγραμμένων συμβάσεων και η μονομερής άδικη παρέμβαση της Πολιτείας σε αυτές τις συμβάσεις, επιφέρουν καίριο πλήγμα σε Θεμελιώδεις Αξίες όπως η Εμπιστοσύνη του Πολίτη έναντι της Πολιτείας.

Εξοργιστικό είναι πως με τροπολογία στις 16/12/2014 αυξήθηκαν οι τιμές της κιλοβατώρας σε μεγάλα πάρκα (>1 MW) που ανήκουν σε μεγαλοεπιχειρηματίες!!!

Ο ΠΑΣΥΦΩΣ δημόσια δήλωσε πως αυτές οι εξόφθαλμες αδικίες και ο εμπαιγμός δεν γίνονται αποδεκτά, απαιτούμε την άρση της αδικίας και απάτης που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Comments are closed.