Χαιρετισμός του Θανάση Πετράκου (Υπεύθυνου του Τομέα Ενέργειας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ ) στον Πανελλήνιο Σύλλογο Φωτοβολταϊκών Στέγης

«Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη μάχη των τελευταίων χρονών. Στις 25 θα πρέπει να αναδειχθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Για την μάχη αυτή απαιτείται συστράτευση όλων. Σας καλούμε να συμπαραταχθείτε στον αγώνα για την μεγάλη ανατροπή.

Συνεπώς η απομάκρυνση της κυβέρνησης Σαμαρά –Bενιζέλου είναι η ελπίδα που έρχεται, η διέξοδος και η λύτρωση του ελληνικού λαού”

Όπως ξέρετε είμαι  σε  επικοινωνία με το προεδρείο του Συλλόγου σας.

Γνωρίζετε  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση του Νόμου 4254/2014 είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του για τον νόμο αυτό και τον είχε καταψηφίσει, τόσο επί της αρχής, όσο και κατ’ άρθρο.

Ήταν απαράδεκτο ηθικά, νομικά και πολιτικά να προβαίνει η κυβέρνηση σε μονομερή τροποποίηση των συμβάσεων που έχει υπογράψει το Ελληνικό Δημόσιο, μειώνοντας δραματικά τις τιμές παραγωγών και οδηγώντας στην καταστροφή ανθρώπους που για να εγκαταστήσουν κάποιο μικρό 100αρι ή οικιακό φωτοβολταϊκό, δανείστηκαν ή έβαλαν τις οικονομίες τους, δεσμεύοντας σπίτια και περιουσίες.

Το πρόβλημα της μείωσης του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, το φόρτωσαν αποκλειστικά στους παραγωγούς των ΑΠΕ, παρόλο που για τη διόγκωσή τους δεν ευθύνονταν οι ίδιοι οι παραγωγοί, αλλά οι άστοχες και άνευ σχεδιασμού αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής.

Ο συγκεκριμένος νόμος έβγαζε εκτός του κάδρου των ευθυνών τις Τράπεζες, οι οποίες έχουν σημαντικότατη ευθύνη για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο χώρο των φωτοβολταϊκών. Οι Τράπεζες έπρεπε και πρέπει να επωμισθούν ένα κομμάτι των επιπτώσεων. Στα πλαίσια αυτά έχουμε καταθέσει και ερώτηση, όπως ερωτήσεις και αναφορές έχουμε καταθέσει και για το κούρεμα τιμών. Επιβάλλεται να κουρευτούν τα δάνεια όσων επένδυσαν σε μικρές ΑΠΕ, να είναι άτοκα για ένα διάστημα, οι δόσεις να επιμηκυνθούν στο χρόνο αποπληρωμής τους και να μειωθούν τα επιτόκια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα επανεξετάσει τις μειώσεις των εγγυημένων τιμών στα μικρά Φ/Β , με κριτήρια:

  • Καμία αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ.
  • Δίκαιη διευθέτηση του σημερινού αδιεξόδου, ανάλογα με το μέγεθος της εγκατάστασης, το κόστος υλοποίησης και την ενδεχόμενη επιδότηση.
  • Ανάληψη μέρους της επιβάρυνσης από τις τράπεζες μέσα από  σημαντική  μείωση  του  επιτοκίου  των  δανείων.
  • Ιδιαίτερη μέριμνα για τα οικιακά φωτοβολταϊκά και τις μονάδες μέχρι 100 KW ανά ΑΦΜ με στόχο την μηδενική ως ελάχιστη μείωση για αυτά.
  • Κατάργηση των επιδοτήσεων στις μονάδες φυσικού αερίου και ακύρωση της απόφασης που αφορούν την σκανδαλώδη μετατροπή των ΣΥΘ σε ΣΥΘΗΑ».

Τέλος θα ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να προωθήσει την αυτοπαραγωγή και τον ενεργειακό συμψηφισμό για τις μικρές και μεσαίου μεγέθους μονάδες των ΑΠΕ σε νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις και αγρότες.

Καλούμε όλους του πολίτες και ιδιαίτερα τους συλλόγους που εκπροσωπείτε  να μας στηρίξουν στον αγώνα αυτό με την ψήφο τους στις 25 του μηνός .

Comments are closed.