Συνάντηση ΠΑΣΥΦΩΣ στο ΥΠΕΚΑ με τη συμμετοχή 4 βουλευτών

Πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ, στις 22/12/2014 συνάντηση με εκπροσώπους του Υπουργείου σχετικά με το θέμα των Οικιακών ΦΒ. Ο υφυπουργός ΥΠΕΚΑ, κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, δεν παρέστη στη συνάντηση. Ο κ. Παπαγεωργίου κρύφτηκε πίσω από δικαιολογίες. Όμως, για κακή του τύχη στη συνάντηση ήταν παρόντες και 4 Βουλευτές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας να είναι παρόντες, να βοηθήσουν τον Δίκαιο αγώνα μας , να ακούσουν τα επιχειρήματα του κ. Παπαγεωργίου αλλά και του ΠΑΣΥΦΩΣ.

Οι 4 Βουλευτές που ήταν παρόντες και συμμετείχαν στη συνάντηση ήταν :
1. O κ. Τσαβδαρίδης ( ΝΔ, Ημαθίας)
2. Η κα Μπατσαρά (ΝΔ, Ημαθίας)
3. Η κα Μάνη (ΝΔ, Πιερίας)
4. Ο κ Γκόκας ( ΠΑΣΟΚ, Αρτας)

Τους ευχαριστούμε πολύ για τη παρουσία τους καθώς και για τη στάση που τήρησαν στο Δίκαιο των αιτημάτων μας. Τον ΠΑΣΥΦΩΣ εκπροσώπησαν τα μέλη του ΔΣ, Θηραίος Μιχάλης, Φραγκούλης Κώστας, Νταλάκας Γιώργος.

Το Υπουργείο εκπροσώπησε ο κ Βασιλείου, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες

Οι θέσεις του ΠΑΣΥΦΩΣ που εκφράστηκαν ήταν:
1. Αυτό που έκανε το ΥΠΕΚΑ, δηλ. να παρέμβει μονομερώς και δυσμενέστατα σε υπογεγραμμένες συμβάσεις μεταξύ ιδιωτών, δεν αρμόζει σε κανένα σοβαρό Κράτος Δικαίου. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες γι’ αυτό. Το ΥΠΕΚΑ και εν γένει η Πολιτεία θα πρέπει άμεσα να διορθώσουν την Αδικία αυτή και να επαναφέρουν άμεσα σε ισχύ τους όρους των Συμβάσεων που υπογράψαμε (Τιμή και Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή)
2. Τα Οικιακά ΦΒ είναι Ειδικό Πρόγραμμα με συγκεκριμένα Κοινωνικά και Οικονομικά χαρακτηριστικά, προσφέρουν αξία (επένδυση της ΔΕΗ χωρίς χρήματα, χωρίς απώλειες μεταφοράς, χωρίς να κατεβαίνουν διακόπτες ) στο δίκτυο της ΔΕΗ και δεν θα έπρεπε καν να είχαν πειραχτεί. Οι ιδιοκτήτες Οικιακών ΦΒ δεν είναι επιχειρηματίες / επενδυτές και δεν θα έπρεπε να συγχέονται / συνδέονται με επιχειρηματικές λογικές. Σκοπός του προγράμματος ήταν να διαδοθεί η νέα τεχνολογία σε όλη την κοινωνία ,να εξοικειωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες με αυτήν και γι’ αυτό δόθηκαν συγκεκριμένα κίνητρα
3. Αν πραγματικά ήθελε το ΥΠΕΚΑ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του Ειδικού Λογαριασμού θα έπρεπε έγκαιρα να είχε παρέμβει στις θεμελιώδεις αιτίες του προβλήματος. Αυτές είναι, το σκάνδαλο της μεγάλης ΣΗΘΥΑ (Αλουμίνιον της Ελλάδος ΑΕ), οι στρεβλώσεις στον ειδικό λογαριασμό (ΟΤΣ, ΜΑΜΚ, ΑΔΙ, κανόνας 30% κλπ) .
Επίσης, δεδομένου ότι ο ειδικός λογαριασμός εμφάνιζε ήδη πρόβλημα από το 2010, το ΥΠΕΚΑ και η ΡΑΕ θα έπρεπε να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί πόσο όγκο MW επιτρέπουν να μπουν στο σύστημα και όχι να τα αφήνουν να μπαίνουν ασύστολα τεράστια πάρκα εταιριών.
Η υπερκάλυψη των στόχων του 2020 για διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας από το 2013 έγινε χωρίς καμία μελέτη των επιπτώσεων στον ειδικό λογαριασμό στοιχείο που δείχνει τις ευθύνες ΥΠΕΚΑ / ΡΑΕ στο σχεδιασμό και υλοποίηση.

Οι απόψεις των παρόντων Βουλευτών, που εκφράστηκαν στη συνάντηση ήταν:

κ. Τσαβδαρίδης (ΝΔ, Ημαθία)
«Αυτό που έκανε το ΥΠΕΚΑ / Κράτος είναι απαράδεκτο. Δεν νοείται να παρεμβαίνει σε συμβατική σχέση μεταξύ ιδιωτών. Το Κράτος να κόψει το κεφάλι του να τηρήσει τα υπογεγραμμένα. Αν δεν μπορεί να προβλέψει σωστά και να κάνει τους υπολογισμούς του, γι’ αυτό δεν φταίνε οι άνθρωποι που εμπιστεύτηκαν την Πολιτεία και έβαλαν οικιακά ΦΒ. Από την άλλη μεριά, αν κάποιος ιδιοκτήτης οικιακού ΦΒ που υπόγραψε συγκεκριμένη τιμή, έβλεπε στην πορεία ότι δεν βγαίνει και ζητούσε αύξηση τιμής, το ΥΠΕΚΑ/Κράτος θα την έδινε.;;;
Το πρόγραμμα για τα Οικιακά ΦΒ είναι ειδικό πρόγραμμα με συγκεκριμένα Κοινωνικά και Οικονομικά χαρακτηριστικά και πρέπει αυτά να διαφυλαχτούν.
Στέκομαι στο πλευρό των ανθρώπων με Οικιακά ΦΒ γιατί έχουν Δίκιο και πρέπει το ΥΠΕΚΑ να βρει τρόπους να αποκαταστήσει την Αδικία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα»

κα Μπατσαρά (ΝΔ, Ημαθία)
« Η Πολιτεία είναι ανακόλουθη καθότι υποσχέθηκε, η ίδια προώθησε και προκάλεσε την άνθηση των ΑΠΕ και τώρα έρχεται εκ των υστέρων και παρεμβαίνει δυσμενέστατα σε υπογεγραμμένες συμβάσεις. Δεν αποποιούμαι, παραδέχομαι τις ευθύνες μας σαν κυβερνητικοί βουλευτές, ότι ψηφίσαμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όμως τότε ήρθε μαζί με πολλά άλλα σε ένα άρθρο και δεν υπήρχαν περιθώρια μη ψήφισης καθότι θα έπεφτε η Κυβέρνηση. Όμως, θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν βελτιώσεις. Έχω μιλήσει με κ Παπαγεωργίου για το θέμα των Οικιακών ΦΒ, δέχεται ότι θα πρέπει να διορθωθούν πράγματα για τα Οικιακά ΦΒ, με διαβεβαίωσε ότι κάτι έχει στο μυαλό του και το ψάχνει. Θα πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια για λύση, πόσο μάλλον όταν κατατίθενται και ψηφίζονται τέτοιες τροπολογίες που ευνοούν συγκεκριμένα πάρκα πάνω από 1 MW (δείτε σχετικά εδώ,
http://www.b2green.gr/main.php?pID=17&nID=19491&lang=el#,
http://spiefnserron.gr/images/XARISTIKH_TROPOLOGIA_YPEKA.pdf )

Θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με κ Γκόκα, να εξευρεθούν λύσεις και θα υιοθετήσω σχετικές προτάσεις»

κα Μάνη (ΝΔ, Πιερία)
« Ο σχεδιασμός του ΥΠΕΚΑ είναι ολοφάνερο ότι απέτυχε. Θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα εφαρμόζοντας σωστές Αρχές. Το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του ότι οι μικροιδιοκτήτες οικιακών ΦΒ δεν είναι μεγάλοι επιχειρηματίες για να κάνουν μελέτες και να μπορούν να λάβουν υπ’ όψιν τους το επιχειρηματικό Ρίσκο, δεν έχουν τους κατάλληλους πόρους και τεχνογνωσία για κάτι τέτοιο. Οι άνθρωποι αυτοί Εμπιστεύτηκαν την Ελληνική Πολιτεία, κυβέρνηση, ευελπιστώντας ότι και αυτή με τη σειρά της θα τιμήσει την Υπογραφή της. Θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή εφαρμόζοντας σωστές Αρχές. Επίσης και οι Τράπεζες θα πρέπει να συμμετάσχουν στη λύση του προβλήματος»

κ. Γκόκας (ΠΑΣΟΚ, Αρτας)
«Τα οικιακά ΦΒ έχουν ειδικά χαρακτηριστικά και δεν θα πρέπει να ενοποιούνται στην αντιμετώπισή τους σαν να είναι επενδύσεις. Είναι Ειδικό Πρόγραμμα και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Οσον αφορά το επιχείρημα του ΥΠΕΚΑ περί κινήτρων, ο κ Γκόκας σημείωσε ότι καλώς δόθηκαν τα κίνητρα που δόθηκαν καθότι αλλιώς ο κόσμος δεν θα προχωρούσε σε αυτή την εγκατάσταση και δεν είναι δίκαιο και έντιμο εκ των υστέρων να αλλάζουν δυσμενώς τα συμφωνηθέντα. Θα πρέπει να βρεθούν τρόποι επίλυσης του προβλήματος. Τέτοιοι τρόποι είναι, να επανέλθουμε στις αρχές του προγράμματος, να διαφυλαχτεί ο Ειδικός χαρακτήρας των Οικιακών ΦΒ, να δοθεί προτεραιότητα στα Οικιακά ΦΒ έναντι των μεγάλων επιχειρήσεων, να ισχύσει το τρίμηνο υπογραφής της Σύμβασης Συμψηφισμού αντί του τριμήνου Σύνδεσης στο Δίκτυο, να παρθούν πρωτοβουλίες από ΥΠΕΚΑ / Πολιτεία, να συμμετέχουν και οι Τράπεζες στη λύση του προβλήματος.»

Οι θέσεις του ΥΠΕΚΑ όπως εκφράστηκαν από τον κ Βασιλείου ήταν :
1. Αλλαγές στις τιμές θα γίνουν εφ’ όσον μηδενιστεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού
2. Οι Τράπεζες είναι ανακόλουθες και το υπουργείο επιδιώκει να πάρει γραπτή τους δέσμευση για να συμμετάσχουν στη λύση του προβλήματος
3. Θα φτιαχτεί ομάδα εργασίας το 2015, κατόπιν πρότασης από το ΥΠΕΚΑ προς τους φορείς που θα μελετήσει το πρόβλημα του Ειδικού Λογαριασμού και θα προτείνει λύσεις .
4. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, το υπουργείο και ειδικότερα η Διεύθυνση ΑΠΕ είναι ανοικτή στο να μελετήσει (ήδη την έχουν απασχολήσει) εύλογα αιτήματα (όπως να λαμβάνεται υπόψιν η υπογραφή σύμβασης και όχι σύνδεσης), κατόπιν σχετικής τεκμηρίωσης από τον αιτούντα για διόρθωση προβλημάτων.

Για τους αναγνώστες του παρόντος καθώς και για τα μέλη μας έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής, όσον αφορά τα συμπεράσματα από τη συνάντηση:

1. Αναγνωρίζεται ευρέως, και από Κυβερνητικούς Βουλευτές, ότι έχει γίνει Αδικία και πρέπει να διορθωθεί.
2. Η Πολιτεία πρέπει να τιμά την Υπογραφή της
3. Τα Οικιακά ΦΒ είναι Ειδικό Πρόγραμμα και πρέπει να αναγνωριστούν και κατοχυρωθούν τα ειδικά χαρακτηριστικά του
4. Στη διάρκεια της συζήτησης ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΚΑ, κ. Βασιλείου, μας έλεγε ότι το υπουργείο δεν μπορεί να κάνει καμία συζήτηση περί αλλαγής τιμών, πριν
μηδενιστεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού που το ΥΠΕΚΑ
το προβλέπει στα μέσα του 2015.

Σε αυτό το σημείο όμως, παρουσιάσαμε και μοιράσαμε σε όλους τους παρόντες Βουλευτές και παράγοντες του Υπουργείου τη σκανδαλώδη τροπολογία για συγκεκριμένα πάρκα πάνω από 1 MW, που την υπογράφει ο ίδιος ο υπουργός ΥΠΕΚΑ, κ Μανιάτης και ο αναπληρωτής Κος Ταγαράς (δείτε σχετικά εδώ ,
http://www.b2green.gr/main.php?pID=17&nID=19491&lang=el#,
http://spiefnserron.gr/images/XARISTIKH_TROPOLOGIA_YPEKA.pdf).

Ρωτήσαμε, πως είναι δυνατόν να έχει πρόβλημα ο Ειδικός Λογαριασμός σήμερα και ταυτόχρονα να ψηφίζονται τέτοιες τροπολογίες? Υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση για άλλους ?? Μάλιστα, αυτή η τροπολογία (σελ 5) , με υπογραφή του κ Μανιάτη, λέει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα για τον Κρατικό Προυπολογισμό και τα Δημόσια Οικονομικά . !!!

Σε αυτό το σημείο, εισήχθη ο όρος «Εύλογο Αίτημα» από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου. Για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΟΜΩΣ ΕΥΛΟΓΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΑ ΞΕΧΝΟΥΝ!!
Καταλαβαίνουμε όλοι … !!!

5. Ο ΠΑΣΥΦΩΣ συνεχίζει το δίκαιο αγώνα του και θα προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις να επανέλθουν οι όροι των Συμβάσεων στα αρχικώς υπογεγραμμένα, όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Στην κατεύθυνση αυτή εντείνουμε τις ενέργειές μας να ενημερώσουμε και να πείσουμε Βουλευτές και παράγοντες κυρίως της κυβέρνησης που έχει εκ των πραγμάτων τη δύναμη να αποκαταστήσει άμεσα την Αδικία.
Η αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Βουλευτές, ΛΑΟΣ, ΠΟΤΑΜΙ) έχει δεχθεί το Δίκαιο των αιτημάτων μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι θα αποκαταστήσει την αδικία, αν και εφ’ όσον γίνει Κυβέρνηση.

Αναμένουμε και από την σημερινή Κυβέρνηση να αποκαταστήσει την Αδικία (που αυτή ΠΡΟΚΆΛΕΣΕ) όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Οι χιλιάδες συμπολίτες μας που εμπιστεύτηκαν την Ελληνική Πολιτεία, θέλουν να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να τιμήσει την Υπογραφή της. Οι ενέργειες μας συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα.

Comments are closed.