Νέο πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες» με δεκανίκια

Στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) τίθεται στόχος για το μερίδιο συμμετοχής των ΑΠΕ κατ’ ελάχιστον στο 35%. Στον κάτωθι Πίνακα φαίνεται η εξέλιξη της εγκατεστημένης ισχύος σύμφωνα με το ΕΣΕΚ και ο υπερδιπλασιασμός της ισχύος των Φ/Β από 3 σε 7,7GW.

Στο ΕΣΕΚ αναφέρεται επίσης: «Παράλληλα, θα πρέπει να επιτευχθεί γεωγραφική διασπορά των ΑΠΕ, ώστε εκτός από την ισόρροπη ανάπτυξη από άποψη κάλυψης διαθέσιμων εκτάσεων, να περιοριστούν προβλήματα επάρκειας. Σε αυτήν την κατεύθυνση μεταξύ άλλων προωθούνται φωτοβολταϊκά συστήματα σε στέγες (Φ/Β στέγης) και κτίρια, μικρές ανεμογεννήτριες που ενσωματώνουν αναπτυξιακά και κοινωνικά πλεονεκτήματα…».

Συνεπώς οφείλει η πολιτεία να υποστηρίξει τα Φ/Β στεγών για τα πλεονεκτήματα τους. Εκτιμάται πως μια kWh παραγόμενη από Φ/Β στέγης έχει κατά 30% μεγαλύτερη αξία από μια kWh παραγόμενη από μεγάλα πάρκα.

https://ec.europa.eu/energy/sites/ener/files/documents/el_final_necp_main_el.pdf

 

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας πράττει τα αντίθετα και δίνει έμφαση στα μεγάλα έργα ΑΠΕ. Τα Φ/Β στέγης έχουν παραγκωνιστεί και από το 2014, όπου η τότε κυβέρνηση με το Ν.4254 παραβίασε τις υπογεγραμμένες συμβάσεις, ελάχιστα έχουν τοποθετηθεί στις στέγες των εν δυνάμει χιλιάδων ενδιαφερόμενων ελληνικών νοικοκυριών.

Γενικά πρόκειται για δύο προγράμματα: 1) το Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις με σταθερή τιμολόγηση της παραγόμενης ενέργειας για 25 έτη και μέγιστη ισχύ 10kw, και 2) η Αυτοπαραγωγή με Ενεργειακό Συμψηφισμό, Net Metering, όπου το όφελος έρχεται από την κατανάλωση από το ίδιο το νοικοκυριό, ενώ εάν δεν καταναλωθεί η παραγόμενη ενέργεια εκχέεται δωρεάν στο δίκτυο.

Έως το 2013 είχαν κατασκευαστεί 52.000 Φ/Β στέγης, από το 2014 και έπειτα εγκαταστάθηκαν μόλις 1.200, κυρίως στο πλαίσιο της Αυτοπαραγωγής. Μέχρι και το τέλος του 2019 συνέχιζε το Ειδικό Πρόγραμμα και η σταθερή τιμή για 25 έτη ήταν 9λεπτά/kWh έως και το Φεβρουάριο του 2019. Ωστόσο, ελάχιστα Φ/Β στέγης εγκαταστάθηκαν.

Μέχρι και σήμερα, και ενώ εγκαθίστανται Πάρκα, στα Φ/Β στέγης του Ειδικού Προγράμματος υπάρχει παύση!

Στην από 26-3-2020 απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας την οποία υπογράφει ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Θωμάς (ΦΕΚ 1045/Β/26-3-2020), τα Φ/Β στέγης αμείβονται με 8,7λεπτά/kWh και η μέγιστη ισχύς τους αντί για 10kw μειώνεται σε 6kw!!!

Σήμερα, και παρά τις διαμαρτυρίες του ΠΑΣΥΦΩΣ για τα τραγελαφικά που συμβαίνουν, σχεδιάζεται το νέο Ειδικό Πρόγραμμα κατά το οποίο η τιμολόγηση είναι στα 8,7λεπτά/kwh και η μέγιστη ισχύς επανέρχεται στα 10kw. Αυτό όμως δεν είναι ΝΕΟ είναι όπως το ΠΑΛΙΟ του 2019 με 8,5-9λεπτά/kWh και όπου ελάχιστα Φ/Β στέγης τοποθετήθηκαν.

Ας μην υπάρχει εμπαιγμός. Ο εξοπλισμός σήμερα ακριβαίνει, και δεν είναι κίνητρο για ένα νοικοκυριό να εκταμιεύσει 10.000ευρώ για την εγκατάσταση, να κάνει απόσβεση σε 9 έτη και στο τέλος της 25ετίας να έχει όφελος ίσως 10.000-15.000 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τις ζημιές, τους κινδύνους και την περίπτωση που η εκάστοτε κυβέρνηση θελήσει να αθετήσει την υπογραφή της, όπως έπραξε το 2014 στη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνεται πως φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 500kw, λόγω οικονομίας κλίμακας, αποσβένουν σε 6,5 έτη περίπου.

Το Υπουργείο δεν λαμβάνει υπόψη του τα πλεονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητες των Φ/Β Στέγης τα όποια τα παρουσίασε ο ΠΑΣΥΦΩΣ στον Υπουργό κ. Σκρέκα με την υποστήριξη του καθηγητή κ. Γεώργιου Βόκα (Επιστολή ΠΑΣΥΦΩΣ προς τον Υπουργό κ. Σκρέκα: να δoθούν ουσιαστικά κίνητρα για την εγκατάσταση νέων Φ/Β στέγης 19/4/2021).

Κύρια πρόταση του ΠΑΣΥΦΩΣ για τα Φ/Β στέγης του Ειδικού Προγράμματος, είναι ο διπλασιασμός της μέγιστης ισχύος σε 20kw, η τεχνολογία το επιτρέπει πλέον αυτό, όπως και να αποκατασταθούν οι αδικίες του παρελθόντος. Έτσι θα υπάρχει κίνητρο και ασφάλεια για τα νοικοκυριά ώστε να προχωρήσουν στην εγκατάσταση Φ/Β στέγης.     

Comments are closed.